TT-Utrikes

Dansk uppstickare kan överskugga Turning Torso

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Turning Torso, släng dig i väggen. I Brande på Jylland planerar man för ett 320 meter högt hus, som om planerna går i lås blir Västeuropas högsta byggnad. De styrande i den danska kommunen Ikast-Brande har nu skickat ut ett planförslag som ska bana väg för den ikoniska byggnaden.(TT)

De styrande i den danska kommunen Ikast-Brande har nu skickat ut ett planförslag som ska bana väg för den ikoniska byggnaden.

Bakom planerna på en helt ny stadsdel med butiker, kontor, restauranger och en skyskrapa ligger den danske miljardären Anders Holck Povlsen, grundare av klädkedjan Bestseller.

När Povlsen första gången avslöjade planerna för ett år sedan talades det om en byggnad på 200 meter, tio meter högre än Turning Torso i Malmö. Men i planförslaget tar Ikast-Brande höjd för en skyskrapa på 320 meter.

– Vi har haft en bra dialog med Bestseller och när man arbetar på något sådant här sker det anpassningar längs vägen, säger borgmästare Ib Lauritsen (V).

Han menar att tornet blir ett bra varumärke för den jylländska kommunen.

Bestseller hoppas enligt kommunen på att sätta spaden i marken 2019 så att projektet kan stå klart 2023. Men på tisdagen vill Bestseller inte kommentera projektet.

"Det är fortfarande mycket långt kvar innan projektet är en realitet, och just nu undersöker vi bara olika möjligheter", skriver Bestsellers projektansvarige Anders Krogh i en skriftlig kommentar.

Så Turning Torso kanske får behålla positionen som Nordens högsta byggnad ett tag till. I alla fall tills Karlatornet i Göteborg reser sig 245 meter högt om tre år.