TT-Utrikes

Efter OS: Samma visa från Nordkorea

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Under vinter-OS i Sydkorea bjöd Nordkorea på en liten charmoffensiv med ditsända hejarklackar och delegationer på hög nivå. Men avfrostningen verkar ha varit tillfällig, för nu återgår den slutna diktaturen till samma attityd visavi USA. På lördagen skällde Nordkorea ut USA efter noter.(TT)

Under vinter-OS i Sydkorea bjöd Nordkorea på en liten charmoffensiv med ditsända hejarklackar och delegationer på hög nivå. Men avfrostningen verkar ha varit tillfällig, för nu återgår den slutna diktaturen till samma attityd visavi USA.

På lördagen skällde Nordkorea ut USA efter noter. Utfallet riktade sig mot att USA begär förhandsvillkor för att förhandla. En talesperson för Nordkoreas utrikesdepartement sade att en dialog med USA är "möjlig", fast bara om länderna kommer till förhandlingsbordet på lika villkor; det är inte tal om att Nordkorea först ska visa sig villigt att ge upp sin kärnvapenarsenal innan samtal kan ske - vilket är ett krav som USA står benhårt fast vid.

Budskapet från huvudstaden Pyongyang kommer samtidigt som Sydkorea ska till att skicka ett sändebud till grannen i norr för att bryta dödläget i kärnvapenfrågan.