TT-Utrikes

Demonstranter stormar Irans konsulat i Basra

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Demonstranter har stormat och satt eld på Irans konsulat i den irakiska staden Basra. Tidigare sköts tre granater mot ett område med regeringsbyggnader och ambassader i huvudstaden Bagdad. Oroligheterna i Irak fortsätter.(TT)

Oroligheterna i Irak fortsätter. Sedan protesterna nådde nya nivåer i måndags har totalt tio demonstranter dödats.

På fredagseftermiddagen stormades Irans konsulat i staden Basra, där en stor del av oroligheterna har ägt rum. Hundratals personer gick till attack mot konsulatet och satte eld på byggnaden, enligt AFP:s fotograf på plats. Utanför stod ytterligare tusentals demonstranter.

Under natten till fredagen landade tre avfyrade granater i den irakiska huvudstaden Bagdads gröna zon, där flera regeringsbyggnader och utländska ambassader finns.

Granaterna landade på en "övergiven tomt", och inga människor ska ha skadats i attacken. Det är den första attacken av den typen mot den gröna zonen på många år.

Tre demonstranter dödades under torsdagen i oroligheter som brutit ut i Basra i veckan, uppger lokala myndigheter. Basra ligger drygt 50 mil sydost om Bagdad.

Enligt en talesperson för hälsodepartementet har 35 personer skadats under torsdagen. 24 av dem är civila och elva poliser.

Demonstranterna dödades under attacker mot byggnader tillhörande provinsregeringen och politiska partier. Demonstranterna är kritiska till dålig samhällsservice, bland annat att vattnet är så dåligt att tiotusentals människor blivit sjuka.