TT-Utrikes

Hemlösa i Hawaii kan få bo i igloo

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Bortom perfekta solnedgångar och vajande palmer har mörka moln tornat upp sig på Hawaiis horisont. I ett försök att tackla en krisartad hemlöshet sätter några sitt hopp till att igloor ska erbjuda tak över huvudet för behövande.(TT)

– Home, sweet dome - så beskriver pastor Daniel Kaneshiro de igloor av glasfiber som han snart hoppas ska stå klara för att inhysa ett flertal hemlösa familjer i Honolulu. Hawaii har den största andelen hemlösa i USA, med omkring 300 barn som bor på gatorna runt om i delstaten.

I ett försök att mildra krisen köpte Kaneshiros församling förra året in en igloo från Alaska - och planerar att sätta upp fler 3,6 meter höga och sex meter breda glasfiberkupoler, som förutom att erbjuda tillfälligt tak över huvudet ska stå emot såväl orkaner som jordbävningar. Dessutom kan de erbjuda svalka, temperaturen är ofta 10-15 grader lägre inuti en igloo än i det tropiska klimatet utomhus.

– Vi kan inte lösa hela problemet med hemlöshet, men vi kan definitivt hjälpa några av barnen, säger Kaneshiro till hawaiianska KITV.

Kan bli fler

Och det är inte bara i Honolulu som det kan växa upp små igloosamhällen. Hawaii County, ett av delstatens fem administrativa områden, håller på att utreda om det skulle vara en passande lösning även där.

Mellan 2014 och 2015 ökade antalet hemlösa på Hawaii med 23 procent - vilket fick guvernören att utlysa katastroftillstånd. Antalet hemlösa beräknas i dagsläget officiellt uppgå till omkring 7 200 personer, det faktiska antalet tros dock vara högre.

De flesta håller till på Oahu, den mest befolkade av Hawaiis öar. Sedan myndigheterna förbjöd hemlösa från att sitta eller ligga på trottoarer i den turisttäta Honolulustadsdelen Waikiki har många tagit sin tillflykt till andra områden i den hawaiianska huvudstaden.

De bakomliggande orsakerna till den omfattande hemlösheten är flera. Bland annat råder brist på billiga bostäder, missbruket av narkotika är utbrett, vården för psykiskt sjuka är dålig, fångar som släpps fria saknar ofta skyddsnät och människor kommer till Hawaii med en missvisande bild av vilka möjligheter som erbjuds.

Dyrt att leva

Många av faktorerna som driver hemlösheten är desamma som på andra platser. Men Hawaiis status som populärt turistmål innebär att öarna är en lukrativ plats för fastighetsinvesteringar och levnadsomkostnaderna är så höga att till och med människor med en medelinkomst har det kämpigt.

– Hyra och mat är så dyrt i Hawaii. Så var det inte när jag var ung. Jag hade helt enkelt inte råd att betala hyran längre, säger 59-åriga Jonathan Castillo, som förlorat sitt hem, till al-Jazira.