TT-Utrikes

Kapstadens vattenransoner ökar

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Invånarna i den sydafrikanska metropolen Kapstaden kan snart få tappa ur mer vatten ur kranarna. Från den 1 oktober höjs den dagliga ransonen från 50 till 70 liter, meddelar myndigheterna.(TT)

Invånarna i den sydafrikanska metropolen Kapstaden kan snart få tappa ur mer vatten ur kranarna. Från den 1 oktober höjs den dagliga ransonen från 50 till 70 liter, meddelar myndigheterna.

Att de hårda restriktionerna lättas beror på att det regnat en hel del under vintern, alltså den svenska sommaren, och att invånarna har varit duktiga på att spara vatten. Färskvattenreservoarerna är nu nästan fyllda till 70 procent, säger vice borgmästaren Ian Neilson.

Men 70 liter per dag betyder inte att invånarna kan njuta lyxen av långa duschar och fyllda pooler. En enda toalettspolning gör av med runt nio liter vatten och en minutlång dusch kräver tio liter.

Tidigare i år hotade myndigheterna med att helt stänga av vattnet till hushållen, för att klara försörjningen av till exempel sjukhus. Detta efter den värsta torkan på 100 år.