TT-Utrikes

Lagliga migranter lämnar USA

TT-Utrikes Artikeln publicerades

De flesta människor som illegalt korsar gränsen från USA till Kanada för att söka asyl har varit i USA lagligt, uppger Kanada, som informerar amerikanska myndigheter. Flera hundra asylsökande, främst från Afrika men även Mellanöstern, har kommit till Kanada.(TT)

Flera hundra asylsökande, främst från Afrika men även Mellanöstern, har kommit till Kanada. En del uppges vara rädda för att de ska bli deporterade till sina hemländer från USA.

– Vi har lämnat information om specifika dokument som har visats vid gränsen eftersom det är amerikanska dokument, säger landets säkerhetsminister Ralph Goodale efter ett möte med USA:s minister för inrikes säkerhet, John Kelly.

Kelly säger till CTV att han och hans kanadensiske kollega är "förbryllade över varför människor som har kommit till USA på laglig väg" rör sig norrut mot Kanada.

De två är överens om att myndigheterna behöver samla mer information, bland annat om vad det är som händer och vilka som är inblandade, uppger Goodale.

Räddningspersonal och polis möter människor som under svåra väderförhållanden korsar gränsen nära Emerson i provinsen Manitoba. Provinsen har begärt pengar och resurser från regeringen för att hantera ökningen, som började i februari.

Mängden människor som korsar gränsen tros öka ännu mer när vädret blir bättre.