TT-Utrikes

Rammade fotgängare i Kanada med lastbil

TT-Utrikes Artikeln publicerades

En man misstänks för terrorbrott efter att ha kört på och därefter knivhuggit en polis i Edmonton i Kanada. Mannen flydde och rammade sedan fyra personer med en lastbil innan han kunde gripas. En IS-flagga har hittats i ett av fordonen som mannen körde.(TT)

Edmontons polischef Rod Knecht uppger att mannen som attackerade polisen utanför fotbollsarenan Commonwealth Stadium på lördagskvällen lokal tid rammade en avspärrning utanför arenan och körde rakt på polismannen, som flög flera meter upp i luften.

Den misstänkte, som tros vara en Edmontonbo i 30-årsåldern, tog sig därefter ut ur bilen och attackerade den påkörde polisen med en kniv och sprang sedan därifrån. I den bil som mannen körde hittade polisen en IS-flagga, enligt Rod Knecht.

"Människorna flydde"

Polisen, som skadades allvarligt men inte livshotande, fördes till sjukhus medan jakten på angriparen inleddes.

Ett par timmar senare stoppade polisen en mindre lastbil för kontroll. Föraren körde dock i väg från poliserna och fortsatte i hög fart genom centrala Edmonton, där han körde på fyra personer. De vårdas på sjukhus för allvarliga skador.

– Jag är chockad, jag såg människor fly, berättar vittnet Kim Andressen för tidningen Edmonton journal.

Lastbilen välte till slut utanför ett hotell och föraren kunde gripas.

– Han försökte medvetet köra på fotgängare på övergångsställen i gränder, säger Knecht

Premiärminister Justin Trudeau beskriver händelsen som en terrorattack och uppmanar sina landsmän att vara uppmärksamma.

"Jag är djupt bekymrad och upprörd över den här tragedin", skriver Trudeau i ett uttalande.

Utreds som terrorbrott

Enligt Rod Knecht är den gripne mannen, känd av polisen sedan tidigare, den som attackerade polismannen.

– Vi tror att de här två händelserna hör ihop. Vi har beslutat oss för att utreda dem som terrorhändelser, säger Rod Knecht.

Enligt polisen agerade mannen troligen på egen hand.