TT-Utrikes

Många Nobelpris till kärnvapenmotstånd

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Nedrustning och kärnvapenkontroll har ofta uppmärksammats av den norska Nobelkommittén. Här är en lista över tidigare pristagare som hedrats för liknande syfte. 2017: Internationella kampanjen för att avskaffa kärnvapen, ICAN.(TT)

2017: Internationella kampanjen för att avskaffa kärnvapen, ICAN. "för dess arbete för att uppmärksamma de fruktansvärda humanitära konsekvenserna av all användning av kärnvapen, och för sina banbrytande ansträngningar att uppnå ett fördragsbaserat förbud mot sådana vapen",

2005: Internationella atomenergiorganet IAEA och dess chef Mohamed ElBaradei, för ansträngningarna att förhindra att kärnteknik används i militärt syfte.

1995: Joseph Rotblat (Storbritannien) och Pugwash-rörelsen "för sin strävan att begränsa den roll som kärnvapen spelar i internationell politik och, på sikt, att eliminera sådana vapen".

1985: International Physicians for the Prevention of Nuclear War, IPPNW, (Läkare mot kärnvapen), för arbetet för att höja medvetenheten kring konsekvenserna av kärnvapenkrig.

1982: Alva Myrdal (Sverige) och Alfonso García Robles (Mexiko) för deras roll i FN-förhandlingar om kärnvapennedrustning.

1975: Kärnfysikern Andrej Sacharov (Sovjetunionen) för sitt motstånd mot maktmissbruk och varningar för konsekvenserna av kapprustningen.

1974: Japans tidigare premiärminister Eisaku Sato (delat med den irländske politikern Sean MacBride) för undertecknandet av icke spridningsavtalet.

1962: Linus Carl Pauling (USA) för kampen mot kärnvapentester.

1959: Philip Noel-Baker (Storbritannien) för hans strävan att förebygga ett kärnvapenkrig mellan USA och Sovjetunionen.