TT-Utrikes

Inget slut på den katalanska långbänken

TT-Utrikes Artikeln publicerades

På lördagen var tanken att Kataloniens parlament skulle välja Jordi Turull till ny regionpresident och regeringsbildare. Men han fängslades dagen före på order av Spaniens högsta domstol. Dödläget för Katalonien kvarstår.(TT)

Turull var en av 25 självständighetsivrare - 13 politiker och 12 andra separatisttoppar - som HD-domaren Pedro Llarena åtalade på fredagen. Han beordrade gripanden av fem, däribland Turull, att läggas till de fyra som redan satt frihetsberövade.

Sent på torsdagen höll parlamentet i Barcelona förtroendeomröstning för Turull. När det lilla vänsterextremistiska partiet CUP lade ned sina fyra röster kunde separatistblocket inte rösta fram Turull med absolut majoritet.

Vid en andra omröstning på lördagen skulle enkel majoritet ha räckt. Med Turull fysiskt frånvarande fick proceduren ställas in. Dock samlades parlamentet för en debatt där känslorna flödade på bägge sidorna.

Långa straff

Åtalen och gripandena ledde till att tusentals demonstranter gick ut på gatorna i Barcelona sent på fredagskvällen. 24 personer skadades lindrigt i sammandrabbningar med polisen, enligt AFP.

De åtalade är misstänkta för uppror och andra brott kopplade till fjolårets olagliga folkomröstning om självständighet för Katalonien och den självständighetsförklaring som resulterade i att centralregeringen i Madrid upplöste det regionala självstyret i Katalonien och utlyste nyval. De riskerar fängelse i 15-25 år.

Sju katalanska ledargestalter har flyttat utomlands för att undgå åtal. Senast Marta Rovira, generalsekreterare för separatistpartiet ERC, som söker tagit sin tillflykt till Schweiz.

Nytt nyval?

Den avsatte regionpresidenten Carles Puigdemont gick i exil i Belgien dagarna efter den misslyckade självständighetsförklaringen den 27 oktober. Han har i helgen besökt Finland, varifrån Spanien försöker få honom utlämnad med skärpta krav efter fredagens åtal.

Den katalanska frågan har nu ännu gång gått i stå. Om en ny regeringsbildare inte kan utses senast den 22 maj måste nyval utlysas. Ett tänkbart valdatum är den 15 juli.

Det senaste regionalvalet hölls den 21 december då de separatistiska partierna åter vann en liten majoritet. Men den konservativa centralregeringen, som har domare Llarenas öra, har visat separatisterna att den tänker brukar alla till buds stående maktmedel för att stoppa ett nytt utbrytningsförsök.