Annons
Nyheter

USA står redo militärt efter inställt möte

"Tveka inte att ringa eller skriva". Med den formuleringen håller USA:s president Donald Trump dörren öppen efter att ha ställt in toppmötet den 12 juni med Nordkoreas diktator Kim Jong-Un. Samtidigt påstår Nordkorea att landet förstört sin plats för kärnvapenprov.(TT)
Publicerad 24 maj 2018
"Tveka inte att ringa eller skriva". Med den formuleringen håller USA:s president Donald Trump dörren öppen efter att ha ställt in toppmötet den 12 juni med Nordkoreas diktator Kim Jong-Un. Samtidigt påstår Nordkorea att landet förstört sin plats för kär
"Tveka inte att ringa eller skriva". Med den formuleringen håller USA:s president Donald Trump dörren öppen efter att ha ställt in toppmötet den 12 juni med Nordkoreas diktator Kim Jong-Un. Samtidigt påstår Nordkorea att landet förstört sin plats för kär

"Jag såg mycket fram emot att träffa er", skriver Trump i ett personligt brev till Kim och tillägger:

"Tyvärr, på grund av den enorma ilska och er öppet fientliga inställning som visat sig i ert allra senaste uttalande, känner jag att det är olämpligt att just nu genomföra det möte vi så länge har planerat".

Annons

Men han fortsätter att "jag har känt att en underbar dialog byggts upp", och tillägger:

"Om ni ändrar er angående detta väldigt viktiga toppmöte, tveka inte att ringa eller skriva".

Och efter det att brevet publicerats underströk Trump att han inte utesluter framtida samtal. Samtidigt varnade han Nordkorea för att agera "vårdslöst", och tillade att USA står redo militärt.

Som Libyen

Tidigare under torsdagen hade Nordkoreas vice utrikesminister Choe Son-Hui beskrivit USA:s signaler som "korkade", och slagit fast att Nordkorea inte kommer att låta sig hotas till förhandlingsbordet.

Hon syftade på en intervju i måndags då vicepresident Mike Pence sade att Nordkorea kan sluta som Libyen om landet inte går med på en uppgörelse. Den nordafrikanska nationens ledare Muammar Gaddafi, som gick med på att ge upp landets kärnvapen, störtades och dödades senare i ett USA-stött uppror.

"Huruvida USA kommer att möta oss i ett sammanträdesrum eller i en kraftmätning med kärnvapen beror helt och hållet på USA:s beslut och beteende", skrev Choe Son-Hui i ett uttalande som publicerats på utrikesdepartementets hemsida.

Kärnvapenretorik

I sitt brev till Kim konstaterar dock Trump att Washingtons kärnvapenmakt vida överstiger Pyongyangs: "Ni pratar om er kärnvapenkapacitet, men våra är så omfattande och kraftfulla att jag ber till Gud att de aldrig behöver användas".

På torsdagen fick utländska journalister bevittna när tre tunnlar som enligt Nordkorea var avsedda för kärnvapenprov sprängdes, liksom flera byggnader. Två dussin inbjudna journalister från Sydkorea, USA, Storbritannien, Ryssland och Kina fick bevittna demoleringen av tunnlarna.

Annons

"Vi kunde gå ända fram och se sprängladdningarna i dem. Sedan förde de oss till åskådarplatser längre bort och sprängde dem", rapporterar amerikanska CBS korrespondent Ben Tracy.

Därefter fick journalisterna gå tillbaka för att betrakta förödelsen

Oklar betydelse

"Problemet är att vi är journalister, inte kärnteknikexperter. Så det fanns ingen på plats, ingen utomstående expert, som kunde verifiera vad Nordkorea hävdar att man har gjort - att lägga ner sin anläggning för kärnvapenprov", konstaterar Tracy.

Anläggningen vid Punggye-ri har varit platsen för landets samtliga sex kärnvapenprov, det senaste och största i september, då diktaturen hävdar att den sprängde en vätebomb. Så långt råder ingen tvekan.

Bedömare är däremot oeniga om vilken betydelse rivningen egentligen har. Skeptiker hävdar att anläggningen både har gjort sitt och snabbt kan återuppbyggas.

Fick inte ha gps

Och medan den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap inte tvekar om att kärnanläggningen i Punggye-ri verkligen förstördes är brittiska Sky News, som också var på plats, desto mer försiktig. Sky News kan inte säkert säga att det var Punggye-ri de fördes till. Journalisterna fick inte ha med sig gps eller utrustning för att registrera eventuell strålning. Ingen på plats syntes heller mäta radioaktivitet. Enligt Sky News liknade dock platsen kända satellitbilder tagna över Punggye-ri.

De inbjudna journalisterna fick färdas med tåg med täckta fönster i tolv timmar och därefter med buss till Punggye-ri i landets oländiga, bergiga nordöstra del. De var på plats i nio timmar innan de forslades tillbaka till staden Wonsan, dit de flugit till en folktom flygplats med specialchartrade plan.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons