Annons
Nyheter

Venezuelas opposition stärkt - men hur länge?

Att Venezuelas opposition lockade nästan 7,2 miljoner av 19,5 miljoner röstberättigade till sin symboliska folkomröstning om landets framtid är imponerande, anser bedömare. Samtidigt kan oppositionen ha gjort sig själv en björntjänst.(TT)
Publicerad 17 juli 2017

I samband med omröstningen på söndagen dödades en person och tre skadades i huvudstaden Caracas, rapporterar nyhetsbyrån EFE. Oppositionen manar till en dygnslång generalstrejk på torsdag mot president Nicolás Maduro.

Vita huset ställde sig på måndagen bakom den venezolanska oppositionens val att hålla folkomröstningen och gratulerade till det höga valdeltagandet.

””
Annons

Oppositionens omröstning var inte godkänd av valmyndigheten och intensivt motarbetad av president Maduro - att ens delta var därmed att öppet ta ställning mot regimen.

Dessutom hann oppositionen knappt få ut sitt budskap till alla i det vidsträckta landet, eftersom omröstningen utlystes bara två veckor i förväg.

Stor uppslutning

Trots det var uppslutningen relativt stor. De 7,2 miljoner som röstade i söndags kan jämföras med de 7,7 miljoner röster i valet 2015 som ledde till att oppositionen fick majoritet i parlamentet.

I söndagens omröstning fick de röstande ta ställning till tre frågor, skriver Reuters. Resultatet innebar att 98 procent röstade mot Maduros nya "konstituerande församling", att militären ska försvara den nuvarande konstitutionen och att val ska hållas innan Maduros mandatperiod löper ut.

””

Vill skriva om grundlagen

Maduros presidentstyre har lyckats utmanövrera oppositionens majoritet i parlamentet. Det är över ett år kvar till det val där hans presidentpost står på spel. Ändå är det bråttom. Enligt Maduros dekret nummer 2830, publicerat i republikens officiella tidning i maj, ska det den 30 juli väljas en konstituerande församling med syfte att skriva om grundlagen. Denna församling ska övertrumfa det redan maktlösa parlamentet - och arbeta så länge att det tänkta presidentvalet 2018 kan komma att ställas in.

Det har talats om en folkomröstning i samband med att grundlagen skrivs om, men när en sådan ska äga rum och hur den ska utformas är ännu oklart.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons