TT-Utrikes

Presidenter nekas möta oppositionell

TT-Utrikes Artikeln publicerades
Foto:Ariana Cubillos

Myndigheterna i Venezuela har stoppat de två tidigare latinamerikanska presidenterna Sebastián Piñera från Chile och Andrés Pastrana från Colombia från att möta den fängslade oppositionsledaren Leopoldo López.(TT)

Det rör sig om Chiles tidigare president Sebastián Piñera och Colombias ex-president Andrés Pastrana, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

– Tyvärr har vi nekats möjligheten att besöka Leopoldo Lopez, sade Piñera efter att han och Pastrana försökt komma in i militärfängelset Ramo Verde där den venezuelanske oppositionsledaren hållits fängslad i knappt ett år.

Ramo Verde-fängelset är beläget långt utanför huvudstaden Caracas centrala delar och när expresidenterna kom dit i helgen var sammanlagt 40 kravallutrustade soldater från nationalgardet utposterade utanför fängelsets ingång.

– Det var mycket överraskande att vi stoppades, jag hade aldrig kunnat tänka mig att vi inte skulle släppas in. Det här något vi inte förstår, det här hör inte hemma i en demokrati, konstaterade Pastrana.

De båda ex-presidenterna avvisade samtidigt anklagelser från den venezuelanska regimen att de var där för att försöka iscensätta en kupp mot landets president Nicolás Maduro.

I lördags protesterade tusentals ilskna venezuelaner ute på Caracas gator för att kräva ett slut på Maduros styre.

Demonstranterna protesterade mot den skyhöga inflationen och på bristen på mat och konsumtionsvaror i den socialistiskt styrda nationen.