TT-Utrikes

Royingyer attackerade av munkar i Sri Lanka

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Flyende muslimska rohingyer attackerades när buddistiska munkar stormade ett hus under FN:s beskydd i Sri Lankas huvudstad Colombo på tisdagen. Munkarna kom inrusande i traditionsenliga orangea klädnader, slog sönder porten och tog sin in i flervåningsbyggnaden.(TT)

Flyende muslimska rohingyer attackerades när buddistiska munkar stormade ett hus under FN:s beskydd i Sri Lankas huvudstad Colombo på tisdagen.

Munkarna kom inrusande i traditionsenliga orangea klädnader, slog sönder porten och tog sin in i flervåningsbyggnaden. De skrämda flyktingarna stängde in sig i ett rum på de övre våningarna, enligt polisen. Det ska ha rört sig om 31 personer, varav 16 barn.

De räddades av lankesisk kustbevakning för fem månader sedan när de hittades i en drivande båt. De tros vara offer för människosmugglare.

Två poliser skadades under attacken. Myndigheterna går nu igenom övervakningsbilder och sociala medier för att identifiera gärningsmännen. En av munkarna som stormade huset sände händelsen live på Facebook och uppmanade där andra att ansluta sig till mobben.

"Det här är rohingya-terrorister som dödade buddistiska munkar i Burma", sade munken under livesändningen.

Närmare en halv miljon rohingyer har tvingats på flykt i Burma efter att militären där gått till angrepp mot dem och deras samhällen.