Annons
Nyheter

Rysk-ortodoxa kyrkan bryter med Konstantinopel

Den rysk-ortodoxa kyrkan klipper alla band till patriarkatet i Konstantinopel, sätet för ortodoxins främste andlige ledare i Istanbul. Detta i protest mot att Ukrainas ortodoxa kyrka ska erkännas som fristående.(TT)
Publicerad 15 oktober 2018

Det var vid ett ekumeniskt kyrkomöte förra veckan, lett av Konstantinopelpatriarken Bartolomeus, som det beslutades att den ukrainsk-ortodoxa kristendomen ska erkännas som en egen, fristående från den ryska.

Att den östortodoxa kyrkans överhuvud ställer sig bakom ett sådant beslut orsakar den största sprickan inom kristendomen på tusen år, anser den heliga synoden i Moskva. Där jämförs det med den så kallade Östliga schismen år 1054, där den västliga katolicismen och östliga ortodoxin gick skilda vägar.

Annons

Ingen gemensam nattvard

””

Kapandet av banden innebär i praktiken att präster från de två kyrkorna inte kan arbeta tillsammans och att troende inte kan fira nattvard tillsammans.

Vid förra veckans möte upphävde Konstantinopelpatriarkatet sitt eget beslut från 1600-talet som gav Moskva överhöghet över ortodoxin som dittills utgått från Kiev.

Efter Sovjetunionens fall splittrades den ortodoxa kristenheten i Ukraina. I dag finns tre ortodoxa kyrkor i landet - varav en är underställd Moskvapatriarkatet, en är underställd Kievpatriarkatet och en mindre som är självstyrande.

Bakom separatister

Ukraina anklagar den rysk-ortodoxa kyrkan för att låta sig användas som ett verktyg av Kreml, bland annat när patriarken Kirill uttryckt stöd för ryskbackade separatister i landet och den ryska annekteringen av Krimhalvön. Den ukrainske presidenten Petro Porosjenko har också arbetat för en delning.

Kreml sade förra veckan att man i de fall det sker "olagliga" eller våldsamma händelser kommer att försvara ortodoxa troende med "politiska och diplomatiska" metoder.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons