TT-Utrikes

Trump begär 236 miljarder till Puerto Rico

TT-Utrikes Artikeln publicerades

USA:s president Donald Trump beskriver besöket i det katastrofdrabbade Puerto Rico som en "fantastisk dag" på väg hem till Washington. Trump har begärt motsvarande 236 miljarder kronor av kongressen till Puerto Rico.(TT)

Trump gjorde flera kritiserade uttalanden under sitt fem timmar långa besök i Puerto Rico.

Trots att han tidigare attackerat myndigheternas agerande på ön sade han när han var på plats att de borde vara "väldigt stolta" över att det inte var fler som omkom när orkanen drog fram. Han jämförde sedan katastrofen med "en riktig katastrof likt Katrina", då "hundratals, hundratals, hundratals människor dog."

"Budget ur spel"

Han pratade sedan om hur orkanen som drog in över Puerto Rico, som är en självstyrande del av USA, varit mycket ekonomiskt ansträngande för landet.

– Jag hatar att säga det här, men ni har satt vår budget ur spel. Men det är okej, sade Trump.

Dagar innan besöket läxade Trump upp Puerto Ricos huvudstad San Juans borgmästare Carmen Yulín Cruz när hon bad om hjälp, och kallade puertoricaner otacksamma som vill "att allt ska göras åt dem".

Väl på plats var stridsyxan begraven och Trump skakade hand med Cruz. Till CNN säger Cruz att hon sade till Trump: "Det här handlar om att rädda liv och inte om politik". Trump var väldigt nöjd efter sitt besök på ön.

– Vi har bara hört 'tack' från invånarna i Puerto Rico. Det är någonting som jag har uppskattat väldigt mycket i dag, sade Trump, efter besöket.

236 miljarder

Redan innan orkanen drog in hade Puerto Rico stora ekonomiska problem och ansökte om konkurs tidigare i år. Ön kämpar för att återuppbygga ekonomisk stabilitet sedan det amerikanska territoriet inte längre kan betala sina skulder på omkring 72 miljarder dollar.

Trump har nu begärt totalt 29 miljarder dollar (drygt 236 miljarder kronor) av kongressen för Puerto Rico.

Av pengarna är nära 13 miljarder dollar katastrofbistånd medan 16 miljarder dollar är skuldavskrivningar.

"Skuld måste strykas"

Under besöket kommenterade Trump Puerto Ricos ekonomiska situation i en intervju med Fox News.

– De är skyldiga vännerna på Wall Street mycket pengar och vi måste stryka det, sade Trump.

Moody's uppskattade på tisdagen kostnaden för Puerto Rico efter Marias framfart till mellan 45 och 95 miljarder amerikanska dollar. Kreditvärderingsföretaget slår fast att det krävs mycket hjälp från den federala regeringen.

Efter att den värsta orkanen på 90 år drog in för snart två veckor sedan råder det fortfarande brist på mat och många är fortsatt utan el. 3,4 miljoner människor har inte tillgång till rent dricksvatten.

Strax efter att Trump avslutat sitt besök på ön meddelade guvernören Ricardo Rosello att dödssiffran efter orkanen stigit från 16 till 34.