TT-Utrikes

Trump: Puerto Rico har satt budgeten ur spel

TT-Utrikes Artikeln publicerades

USA:s president Donald Trump har landat i orkandrabbade Puerto Rico. Där saknar tre miljoner människor tillgång till rent vatten. Trump jämförde händelsen med "en riktig katastrof likt Katrina", något han lär kritiseras för.(TT)

Donald Trump har sagt att han vill sätta ljuset på räddningsinsatserna som pågår efter orkanen Maria som drog in över ön för knappt två veckor sedan.

Han landade med presidentplanet Air Force One på tisdagseftermiddagen och mottogs av räddningspersonal, militär och hjälparbetare. Han höll presskonferens där han tackade alla som hjälpt till och kallade insatsen "otrolig".

Fortfarande råder brist på mat och många är fortfarande utan el i Puerto Rico. 3,4 miljoner människor har inte tillgång till rent dricksvatten.

– Jag hatar att säga det här, men ni har satt vår budget ur spel. Men det är okej, sade Donald Trump.

"En riktig katastrof"

16 personer dog under Marias framfart och myndigheterna borde vara "väldigt stolta" över att det inte var fler, sade Trump. Men han jämförde sedan katastrofen med "en riktig katastrof likt Katrina", då "hundratals, hundratals, hundratals människor dog."

– Jag önskade att han slutade prata om pengar och om vad en människas liv är värt, säger Luis Gutiérrez, kongressledamot för demokraterna och med rötter i Puerto Rico, till CNN.

Under det omkring fem timmar långa besöket väntas Trump besöka överlevare och räddningsarbetare, liksom USA:s guvernör vid Amerikanska Jungfruöarna som också drabbades hårt av orkanen.

Läxade upp borgmästare

Trump vill visa att regeringen prioriterar insatserna och att de 3,4 miljoner amerikanska medborgarna i Puerto Rico inte är bortglömda, samt möta kritiken om att räddningsinsatsen varit för liten och för långsam.

Trump har också fått kritik för att han läxade upp Puerto Ricos huvudstad San Juans borgmästare Carmen Yulín Cruz när hon bad om hjälp, och kallade puertoricaner otacksamma som vill "att allt ska göras åt dem".

Puerto Rico är en självstyrande del av USA, men dess invånare får inte rösta i presidentvalet om de bor på ön.