TT-Utrikes

Tusentals flaskor hembränt förstörs

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Indonesisk polis har förstört tusentals flaskor hembränd sprit, efter att nära 100 personer dött av förgiftning de senaste veckorna.(TT)

Indonesisk polis har förstört tusentals flaskor hembränd sprit, efter att nära 100 personer dött av förgiftning de senaste veckorna.

Myndigheterna i Tangerang, nära huvudstaden Jakarta, körde på fredagen en gul ångvält över minst 6 000 beslagtagna flaskor samtidigt som polisen genomförde razzior på barer och hotell i området på jakt efter hembränt.

Totalt har 97 personer dött och 160 personer vårdas på sjukhus efter att ha druckit giftig sprit. 17 personer har gripits för att ha tillverkat eller sålt hembränt. Enligt polisen har några av de gripna erkänt att de ska ha blandat bland annat myggmedel, hostmedicin och ren alkohol i sin brygd.

Indonesien, där majoriteten av befolkningen praktiserar en moderat form av islam, har hårda regler för försäljning av alkohol utanför de större semesterorterna. Förbud för försäljning i matbutiker och höga skatter gör att många i stället väljer att köpa olaglig svartsprit. År 2016 dog 36 personer efter att ha druckit hembränt på ön Java.