TT-Utrikes

Underrättelsechef går emot Merkel om Chemnitz

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Chefen för den tyska underrättelsetjänsten FVB uttrycker skepsis inför uppgifter om en "jakt på utlänningar" i samband med de invandringsfientliga protesterna i Chemnitz.(TT)

Chefen för den tyska underrättelsetjänsten FVB uttrycker skepsis inför uppgifter om en "jakt på utlänningar" i samband med de invandringsfientliga protesterna i Chemnitz.

FVB-chefen Hans-Georg Maassen säger till tidningen Bild att han "inte har bevis för" att en video som cirkulerar i sociala medier, som tycks visa just en sådan våldsam jakt, är äkta. Han går därmed på tvärs med förbundskanslern Angela Merkels beskrivning av händelseförloppet - och med mängder av medierapporter, vittnesmål och polisanmälningar.

– Baserat på min varsamma bedömning finns det goda skäl att tro att det här var avsiktligt falsk information, möjligen för att dra uppmärksamhet från mordet i Chemnitz, säger Maassen.

Protesterna urartade stundtals i rena kravaller och folkmobbar angrep poliser och journalister, medan högerextremister gjorde den i Tyskland olagliga nazisthälsningen. Det följde på mordet på en tysk man, som två utländska män misstänks för.