TT-Utrikes

USA: FN-avtal gör inte världen mer fredlig

TT-Utrikes Artikeln publicerades

USA har fortfarande inga planer på att signera FN-konventionen om att förbjuda kärnvapen. Det tydliggörs samma dag som Internationella kampanjen för att avskaffa kärnvapen, ICAN, som spelat en nyckelroll för att få till avtalet, tilldelas Nobels fredspris 2017.(TT)

USA har fortfarande inga planer på att signera FN-konventionen om att förbjuda kärnvapen. Det tydliggörs samma dag som Internationella kampanjen för att avskaffa kärnvapen, ICAN, som spelat en nyckelroll för att få till avtalet, tilldelas Nobels fredspris 2017.

– Avtalet kommer inte att göra världen med fredlig, det kommer inte leda till förstörandet av ett enda kärnvapen och kommer inte förbättra något lands säkerhet, säger en talesperson för USA:s utrikesdepartement.

Konventionen antogs av 122 länder i FN i juli, men inget av de nio länder som är kända för att ha, eller misstänks ha kärnvapen - USA, Ryssland, Storbritannien, Frankrike, Kina, Indien, Pakistan, Israel och Nordkorea - antog det.

Washington kommer att fortsätta att arbeta för att "förbättra det internationella säkerhetsläget, förebygga och profilera sig mot och reducera kärnvapenhot världen över", enligt talespersonen på utrikesdepartementet.