Ung sport

Drömmen om SM-guld lever

Ung sport Artikeln publicerades

Åhustjejerna spelade sig vidare i handbolls-SM för ungdomar i helgen. Nu väntar steg 4 – där Sveriges 32 bästa lag ska göra upp om platserna i finalsteget. ”Vi är jättenöjda över att vara så här långt”, säger Åhustränaren Patrik Sigsjö.

Flickornas ungdoms-SM i handboll är i full gång landet över. I helgen landade skutan i Sånnahallen i Åhus. Steg 3 stod på schemat – där hemmalaget Åhus lyckades knipa en tung biljett till nästa steg.

Något som började med en käftsmäll mot gruppfavoriten Lugi.

Lundatjejerna visade effektivitet och vilja, och drog enkelt iväg till 13–4 före paus.

Åhus hängde inte med – och fick lämna planen med 13 bollar i nacken, totalt 24-11.

– Lugi har det bästa laget i Sverige, vi visste att det skulle bli tufft, säger Åhustränaren Patrik Sigsjö efter lördagsmatchen.

– Många av deras spelare är äldre och har mer erfarenhet. När de spelar går det lite fortare och är lite tuffare än vad vi klarar, suckar Sigsjö.

– För vår del handlade det om att säkra andraplatsen i gruppen.

Steg 4 nästa

En taktik som gick vägen. På söndagen tog Åhustjejerna full pott i sina båda matcher och säkrade platsen i steg 4.

– Jättekul för tjejerna, de visade stor vilja och var bäst när det gällde, säger Patrik Sigsjö efter dubbelsegrarna.

Först 19–15 i morgonmötet med Bjurslätts IF.

Och sedan 22–20 i det avslutande tungviktsmötet med Hallby HK.

– Vi visste att det skulle stå mellan oss och Hallby, och jag tycker att vi tog en komfortabel vinst, säger Sigsjö och blickar framåt.

– Nu är det bara 32 lag kvar, och att vara ett av dem är bra för en mindre klubb som vi. Vi är jättenöjda över att vara såhär långt.

Vad tror du om era chanser i steg 4?
– För vår del handlar det helt och hållet om lottningen. Det är väldigt svårt att ta sig till steg 5, men chansen finns, och vi plockar med oss mycket från helgen.

Som?
– Framförallt vårt försvarsspel i slutet av matcherna, men också att vi har en stor vilja att vinna matcherna, säger Patrik Sigsjö.

SM-slutspelet i all ära. Bra för Åhus går det också i seriespelet. Med sju omgångar kvar leder Åhustjejerna sin serie framför Hässleholm. Och Patrik Sigsjö har ingredienserna till framgångsreceptet.

– Sedan ett år tillbaka har vi gjort en medveten satsning inom klubben, där vi har sammanfört mycket med damlaget.

– Och timmarna i gymmet börjar märkas på planen, ler Åhustränaren.

Ni siktar högt?
– Vi ska vinna serien, men målet handlar lika mycket om att utbilda bra handbollsspelare, säger Sigsjö.

Och nog har Åhus kommit en bra bit på vägen.

IFK enkelt vidare

IFK Kristianstad har ett framgångsrikt 16-årslag, och killarna gjorde ingen besviken i steg 3. Laget vann samtliga sina tre matcher uppe i Alingsås.

– Vi spelade bra bakåt, och kontrade effektivt, säger tränaren Thomas Mårtensson, som slog av på takten i den sista matchen mot Alingsås.

– Vi var redan klara för avanmang och lät Boris Bozic och Emil Hansson åka till Göteborg för att spela med IF mot BK Heid i division I.

Vad är målet?
– Jag skulle ljuga om jag inte sa att målet är steg 5. Sen gäller det självklart att ha flyt i lottningen.

Kommer ni att söka steg 4?
– Det kommer vi att göra. Förhoppningsvis kan vi få ett samarrangemang tillsammans med tjejerna i Kristianstad Handboll.

...liksom Kristianstad HK

För två år sedan slutade Kristianstad Handboll fyra i SM. Och drömmen om ett nytt SM-slutspel lever. Kristianstad Handboll slutade på andra plats i Stenungsund.

– Vi är lite besvikna över att vi inte vann gruppen, det hade gett oss en enklare lottning i steg 4, säger tränaren Oscar Ravhed, som betonar att laget kan bättre.

– Mycket bättre. Har vi en bra dag så kan vi slå alla lag i den här åldersklassen.