Annons
Nyheter

En ö under belägring

Snön ligger djup på Bornholm. Närmare bestämt 1,5 meter djup. Det är mer än på Grönland. Det är faktiskt största snödjupet i Skandinavien. Kanske i hela Europa. Efter snöstormen för snart en vecka sedan är många hus fortfarande isolerade och långt ifrån alla vägar plogade.
Nyheter • Publicerad 31 december 2010
Värst drabbat är de norra delarna av ön. Där ligger snövallarna meterhöga.
Värst drabbat är de norra delarna av ön. Där ligger snövallarna meterhöga.Foto: 
Alex och Melde Kruse har vandrat ett par mil och har minst en kvar till Rönne, när solen börjar sjunka.
Alex och Melde Kruse har vandrat ett par mil och har minst en kvar till Rönne, när solen börjar sjunka.Foto: 
I en hel månad har snön hindrat Nadja Peksel från att gå skolan.
I en hel månad har snön hindrat Nadja Peksel från att gå skolan.Foto: 
Snödjupet är minst 1,4 meter och det högsta i hela Skandinavien.
Snödjupet är minst 1,4 meter och det högsta i hela Skandinavien.Foto: 
Snövallarna utmed vägarna är flera meter höga och lämnar bara en smal passage till bilarna. Grävmaskiner och lastare arbetar oavbrutet för att öka framkomligheten. Klemesker.
Snövallarna utmed vägarna är flera meter höga och lämnar bara en smal passage till bilarna. Grävmaskiner och lastare arbetar oavbrutet för att öka framkomligheten. Klemesker.Foto: 
Jesper Jacobsen tar en paus och en varm korv innan det är dags att säta sig i grävmaskinen och jobba vidare.
Jesper Jacobsen tar en paus och en varm korv innan det är dags att säta sig i grävmaskinen och jobba vidare.Foto: 
Snövallarna är ofattbart höga.
Snövallarna är ofattbart höga.Foto: 
Solen tittar fram och får hela ön att gnistra.
Solen tittar fram och får hela ön att gnistra.Foto: 
Snön och kylan är inte bara problem. På torget i Rönne finns en spolad is.
Snön och kylan är inte bara problem. På torget i Rönne finns en spolad is.Foto: 

Julen 2010 ska Bornholmarna sent glömma. Det var det året alla planer ställdes på ända och hela ön lamslogs i den värsta snöstormen i mannaminne. Den tvingade flera hundra människor att stanna i Rönne. De samlades på kasernen och i idrottshallen och firade jul tillsammans.

– Det blev vad jag förstår trots allt en ganska lyckad jul. Folk kom med mat och julgran och barnen fick klappar. Snön tvingar folk att samarbeta och hjälpas åt, säger Gertrud Boeson som arbetar på turistinformationen i Rönne.

Annons

Hon kunde själv inte ta sig hem till Svaneke, utan fick stanna i Rönne i tre dagar.

– Jag kunde bo hos min mamma och eftersom min dotter var försenad från Köpenhamn, kom inte hon heller längre än till Rönne, så vi fick alla fall vara tillsammans.

En del båtresenärer kunde inte ens gå i land. De fick tillbringa julafton på färjan Povl Anker och katamaranen Villum Clausen i Rönnes hamn.

Det var den julen en barnmorska fick åka sju kilometer på skidor för att hjälpa en havande kvinna i Tejn på Bornholms östkust och en av Villum Clausens kaptener tvingades ta räddningsfärjan från Svaneke, runt Bornholm, för att kunna lösa av sina kollegor i Rönne hamn. Att åka tvärs över ön var omöjligt.

Det finns förmodligen lika många historier om julen 2010 som invånare på Bornholm. Nadja Peksel blev insnöad utanför Olsker på Bornholms nordspets. Där tillbringade hon julen med sina småsyskon och sin pappa, medan hennes mamma var insnöad på sitt arbete i Hasle i fem dygn.

– Hon är personlig assistent till en handikappad man och fick bo kvar hos honom. Till slut lyckades hon ta sig ut, genom fönstret, hem till oss så att vi kunde fira jul den 26:e, berättar Nadja Peksel.

Hon går i nionde klass och har inte kunnat ta sig till skolan i Österlars på en hel månad. Nu oroar hon sig lite för det examensprov i kemi och biologi som hon ska ha den 20 januari.

– Jag har lyckats ta mig till skolan, hämtat mina böcker och ägnat stora delar av mitt jullov till att plugga, säger hon.

Dorte Kit Jensen hade mer tur i jul. Hon lyckades komma med den sista fullbokade båten till Ystad den 22:a december och firade jul i Köpenhamn.

– Men när jag kom hem var det inte skottat fram till mitt hus. Jag fick pulsa 500 meter i snö till höfterna och lyste med ficklampa. När jag kom fram hittade jag inte snöskyffeln och fick försöka putta undan snön med ytterdörren.

Annons

Nu ska hon ta sig till mataffären i Hasle som ligger fem-sex kilometer bort. Hon har tagit med sig cykeln, men tror egentligen inte att hon ska kunna cykla.

– Jag tänkte använda den för att lasta varor, förklarar hon och slirar vidare mellan snövallarna på den snöiga vägen.

Så här sex dagar efter snöstormen är långt ifrån alla vägar plogade och fortfarande är många hus isolerade.

– Men vi har läget under kontroll, säger Jan Egelund, som är beredskapsansvarig hos Bornholmspolisen.

De senaste dygnen har han och kollegorna fått hjälp av rikspolisen i Köpenhamn och fått två helikoptrar och ett tiotal grävmaskiner till ön.

– Vi har även upphävt förbudet för snöskotrar så att vi kan komma ut med mat och medicin till dem som är isolerade.

Redan dagen före snöstormen träffades den särskilda beredskapsgrupp som finns beredd när nöden kräver. I gruppen ingår förutom polisen, även beredskapsstyrelsen, hemvärnet, räddningstjänsten, Falcks och olika företrädare för kommunen.

– Vi var beredda på att det skulle komma snö, men kunde inte ana att det skulle komma så mycket, säger Jan Egelund och ler lite blekt.

Jesper Jacobsen kör en av de många grävmaskiner som kämpar för att skotta vägarna rena från snö.

– Det är lite jobbigt, medger han. Snön är så hård och det är svårt att få undan den.

Annons

När han satte sig i grävmaskinen på onsdagsmorgonen klockan 5 hade han redan kört 37 timmar de senaste tre dygnen. Han har ingen aning om när han kan tänkas bli klar. Nu tar han en paus på bensinmacken i Klemensker, köper en korv och snackar lite med kunderna.

– Det här, säger han och håller upp korven, är min frukost, lunch, middag och kvällsmat. Det finns inte tid för så många pauser.

I snöstormen drabbades den norra delen av Bornholm värst. Vallarna vägarna har raka hyvlade kanter och är på sina ställen fem meter höga. Här finns bara ett spår att köra i och bilarna tvingas ofta stanna för att släppa förbi mötande.

– Det här är värre än Grönland, säger Jan Hansen, vakthavande befäl vid Rönnepolisen.

Ett annat bevis för att det faktiskt råder arktiskt klimat på det som danskarna kallar Solskensön, är att några andfåglar, så kallade alförrädare, beslutat sig för att dra söderut från sin hemvist vid Novaja Zemlja till Bornholm. Anders Viig Nielsen har rest till Bornholm över dagen från Roskilde för att skåda dessa rara gäster.

– Jag är med i den ornitologiska föreningen i Danmark och fick nys om alförrädarna via vår hemsida. Jag har försäkrat mig om att man kan ta sig ut norr om Rönne och se dem. Och jag hoppas att jag lyckas eftersom jag aldrig sett fåglarna förut.

Det råder lite av undantagstillstånd på Bornholm. Bussarna har varit inställda flera dagar. Senast på måndagen, då det åter började snöa. Nu rullar de på de farbara vägarna.

Snön som bäddat in hela ön verkar ha en dämpande effekt. Det är tystare än vanligt och folk verkar trots allt ta omständigheterna med dansk knusende ro. Kanske är öbor mer härdade och införstådda med att det är meningslöst att kämpa mot vädrets makter. På torget i Rönne åker några ungdomar skridskor. Mikael Strøm är en av många som tar en skidtur och i Allinge ställer Leif Granlyst undan snöskyffeln efter att ha skottat åt sonen Kell Nielsen.

– Jag har satt öl i kylskåpet. Nu tänker jag ta mig en!

En snöstorm över Östersjön är inte att leka med. I Ystads hamn har isen ibland legat så tjock att Villum Clausen haft problem att ta sig in och ut. Då har Povl Anker fått köra en extra gång för att bana väg.

Annons

Men snön har också skapat nya förutsättningar.

– Vi funderar på att marknadsföra Bornholm som en vintersportort, säger Sven Malmborg på resebyrån Team Bornholm. Inte minst nu sedan man fått en skidbacke.

Den håller ironiskt nog stängt mellan jul och nyår, onåbar och isolerad i snömassorna.

Det finns de som gillar snön och allt den ställt till med. Efter den improviserade julfesten på kasernen hördes en pojke säga till sin pappa:

– Du har väl köpt biljett till nästa år!

Cecilia Billgren
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons