Intel flyttar in i mobilen

Utrikes Artikeln publicerades

Processortillverkaren Intel, som tillverkar processorer till de flesta av världens datorer, flyttar nu sent om sider in i de smarta mobilerna. Men huvudkonkurrenten inom mobilprocessorer, brittiska Arm, har ett stort försprång.

– Smartphones är egentligen bara små datorer. Vi är inte främmande för mobilmarknaden, sade Intels vd Paul Otelini vid en pressträff vid telekommässan Mobile World Congress i Barcelona.

Intel, vars processorer finns i åtta av tio datorer, har halkat efter när det gäller att tillverka attraktiva mobilprocessorer, och konkurrenten Arm dominerar i stället surfplattor och smarta mobiler med sina mer energisnåla processorer.

– Intel närmar sig smartphonemarknaden, och vi anstränger oss för att utveckla produkter som ger längre batteritid, säger vd Paul Otellini.

Intel berättade vid presskonferensen att mobiltillverkaren ZTE har valt bolagets processorer för sina Android-surfplattor och smartphones, liksom Orange och indiska Lava. Sedan tidigare har Intel sagt att man ska samarbeta med mobiltillverkarna Lenovo och Motorola.

Intel presenterade även två nya processorer – en snabbare och en som riktar sig till budget-smartphones.

Som många andra telekomjättar ger sig Intel också in i den växande marknaden för mobilbetalningar, och meddelar att man ska samarbeta med kreditkortsföretaget Visa.