Småflickor blir sexslavar

Utrikes Artikeln publicerades

Flickor på mellan fem och tolv år säljs till rika män i Saudiarabien och hålls som sexslavar, enligt dokument som Wikileaks publicerat och som norska tidningarna Aftenposten och Bergens Tidende fått tillgång till.

När flickorna blir könsmogna kastas de ut i prostitution.

- Jag är inte överraskad, säger Sanna Johnson, svenska Rädda Barnens regionchef i Mellanöstern, till Aftenposten.

Flickorna exporteras i tusental från länder som Mauretanien och Jemen.

Johnson säger att oberoende organisationer som Rädda barnen inte släpps in i Saudiarabien.

- Det finns saker som inte kan accepteras. Dit hör giftermål med minderåriga. Här måste en markering göras. Jag anser att regeringarna i Norge och Sverige bör ta upp saken med saudiska kolleger, när tillfälle ges. Men jag anser också att företag måste ta upp saken med sina företagspartners i landet, säger hon.

Aminetou Mint El Moctar, en mauretanska som arbetat i många år mot sexhandel och människohandel, berättar att sexslavjägarna besöker fattiga familjer i Mauretanien för att få dem att gifta bort sina döttrar med rika saudier. Ju yngre flickorna är desto mer betalt får familjen. Priset kan ligga på mellan fem och sex miljoner ouguiya, den lokala mauretanska valutan, vilket motsvarar närmare 140 000 kronor. Hennes uppgifter återfinns i en amerikansk diplomatrapport från Mauretaniens huvudstad Nouakchott.

"Så snart barnbrudarna kommer till Saudiarabien blir de sina nya makars sexslavar", noterar den amerikanska diplomaten i sitt referat av samtalet med Aminetou Mint El Moctar.

När flickorna blir med barn eller kommer in i puberteten tappar saudierna intresset.

"De kastas ut på gatan och eftersom de inte har något socialt nätverk hamnar de i prostitution".

Aminetou Mint El Moctar, som fått den franska hederslegionen och har hedrats av USA:s utrikesminister Hillary Clinton personligen, har på egen hand byggt upp en organisation mot barnhandeln. Men hennes eget hemland förnekar att problemet ens existerar, framgår det vidare av Wikileaks diplomatrapporter.

I en offentlig amerikansk rapport om människohandel i världen heter det att "många saudier, inklusive företrädare för regeringen, fortsätter att neka till att människohandel förekommer i landet".