Val

FP: Alliansen regerar vidare

Val Artikeln publicerades

"Alliansen regerar vidare", försäkrade FP-ledaren Jan Björklund i sitt tal på valvakan.

- Vad vi har gjort i kväll är att vi har skrivit historia, sade Björklund och hävdade att det var en bedrift att regeringen inte avsatts när andra regeringar runt om i Europa fallit som käglor under och efter den ekonomiska krisen.

Men Sverigedemokraternas framgångar lade sordin på stämningen.

- Jag känner mig skakad över SD:s framgångar hittills. Jag hoppas fortfarande att de inte kommer in, men med de siffror jag ser nu känner jag mig skakad, säger integrationsminister Nyamko Sabuni till TT.

Om SD får en vågmästarroll, hur kommer FP att agera då - finns det några omständigheter under vilka ni kan samarbeta?
- Då utgår jag från att Miljöpartiet tar sitt ansvar... Då måste Miljöpartiet ta sitt ansvar.

Tror du att det hade blivit ett annorlunda SD-resultat om integrationsfrågorna lyfts mer i valrörelsen?
- Ja, det faktum att de etablerade partierna har ångest över att tala integrationspolitik, som jag ser som en av våra största utmaningar nu och för framtiden, gör att SD tar mycket plats.

- Det ligger en sordin över alla valvakor, ingen tycker att det är roligt att Sverigedemokraterna ser ut att komma in i riksdagen, säger folkpartisten, debattören och låtskrivaren Alexander Bard till TT.

Bard har varit med i partiet sedan 2008 och har tillsammans med Camilla Lindberg startat det liberala politiska nätverket Liberati, till en början i protest mot FRA-lagstiftningen. Bard är delvis kritisk mot hur FP agerat under kampanjen.

- Partiet har slarvat bort flera bra namn som till exempel Nyamko Sabuni. Jan Björklund fick stå ensam i rampljuset och prata skola där Nyamko Sabuni också borde ha stått och diskuterat integration. Då hade vi nog fått fler invandrarröster.