Val 2014

”Han agerar som en diktator”

Val 2014 Artikeln publicerades

Det är upprorsstämning inom Sverigedemokraterna i Kristianstad. Sedan kassören Linda Haagen petats är flera förtroendevalda öppet kritiska till gruppledaren Niclas Nilsson. Flera av dem tänker lämna partiet.

– Han agerar som en diktator. Det här är ingen demokrati, säger Björn Orrgren.

De har samlats hemma hos Roland Månsson. Han var tidigare vice ordförande för Sverigedemokraterna lokalt, sitter fortfarande i styrelsen och är ledamot i kommunstyrelsen och fullmäktige.

Roland Månsson hamnade i onåd i våras, när han ifrågasatte att Niclas Nilsson skulle ha en lön på 11 500 kronor i månaden för sitt arbete under valrörelsen.

  – Jag tyckte inte att han skulle ha de pengarna. Vi jobbar ju ideellt allihop, sa Roland Månsson, och påpekade att summan utgjorde en tredjedel av det partibidrag som SD får från kommunen.

  Resultatet blev att Roland Månsson ströks från listan inför valet till kommunfullmäktige, där han tidigare stod på andra plats.

  Avsattes

  Andra kritiker fanns, och när nu kassören Linda Haagen avsatts – en åtgärd som de anser att Niclas Nilsson ligger bakom – har de fått nog och går ut öppet med sin hårda kritik.

  – Jag har aldrig tidigare hört talas om en styrelse som avsatt en kassör för att hon vill följa bokföringslagen. Bara det talar sitt tydliga språk, säger Olle Sjöholm.

  Linda Haagen berättar att hon stod på Roland Månssons sida i våras. Men det som gjorde att hon i slutet av juni tvingades bort från kassörsuppdraget tror hon är att hon inte accepterat att bokföra Niclas Nilssons utlägg utan att få se underlag – kvitton, fakturor, verifikationer – som styrker utgifterna.

  ”Inga småbelopp”

  – Jag är civilekonom och mån om att sådant här ska skötas snyggt. Det är ju inga småbelopp vi pratar om. Det har handlat om tusentals kronor, säger hon.

  Hon har också ifrågasatt kostnaden för Niclas Nilssons lön, som blev betydligt större än vad som först sas. Förutom själva lönen får SD lokalt också betala sociala avgifter, vilket innebär att utgiften blir 17 642 kronor per månad. Det vill säga mer än hälften av det kommunala partibidraget.

  – Det hade vi inte diskuterat tidigare, så då slutade jag att attestera (skriva under) utbetalningen, säger Linda Haagen. Dessutom har styrelsen lokalt inte fått se något anställningsavtal (som ska vara tecknat med SD Syd). Jag har heller inte sett något underlag för utbetalning av lönen.

  Men kritiken mot Niclas Nilsson rör inte enbart pengarna. De sex förtroendevalda betecknar gruppledaren som en ”envåldshärskare” som vill styra och ställa som han vill. De radar upp exempel.

  Lämnar partiet

  – Det här bråket har uppstått på grund av att vi har en dålig ledare. Det är förödande för hela partiet, men det fattar inte han, säger Roland Månsson.

  De har skrivit brev till partisekreterare Björn Söder och till partiledaren Jimmie Åkesson, dock utan att få några svar. Nu förbereder sig flera av dem på att lämna partiet. De som inte gör det självmant räknar med att bli uteslutna.

  – Men jag vill påpeka att vi har fullt förtroende för Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna. Det vi inte har förtroende för är Niclas Nilsson och den lokala ledningen, säger Olle Sjöholm.