Val 2014

Nazister fick hjälp med sina valsedlar

Val 2014 Artikeln publicerades

När det gäller de mindre partierna har kommunerna ingen skyldighet att distribuera ut deras valsedlar. Trots detta så distribuerade Kristianstads kommun ut nazistiska Svenskarnas partis valsedlar till samtliga valdistrikt.

– Det är klart att det har blivit fel. Man ska inte göra skillnad på partierna, säger valsamordnare Andreas Lundström.

Varför blev det fel?

– Inför valet har det varit stressigt och mycket att göra. Svenskarnas Parti ringde och frågade om de kunde få det utdelat, så jag bad dem att komma och lämna till oss.

Småpartierna måste själva köra ut sina valsedlar till distrikten under valdagen. Piratpartiet är kritiskt till hur kommunen har behandlat dem.

– Vi är ganska upprörda. Det är en lokal politisk skandal. Andra partier får inte samma möjlighet. Det minsta man kan begära är en likabehandling, säger Torbjörn Wester, ansvarig för Piratpartiets valsedelsdistribution på nationell nivå.

Han berättar att Piratpartiet har frågat kommunen om hjälp men fått nej till detta.

– Klockan åtta på söndagsmorgonen finns Svenskarnas Partis valsedlar ute. Att kommunen hjälper just det partiet som strider mot våra demokratiska rättigheter. Väljarna får inte samma möjlighet och detta är grund för att överklaga valresultatet om ett parti är precis på gränsen att ta sig in i fullmäktige, säger Torbjörn Wester (PP).

Erica Buneck är valnämndens ordförande. När Kristianstadsbladet når henne på fredagskvällen har hon alldeles nyss fått reda på felet.

– Det är den mänskliga faktorn som har gjort fel. Vi kommer att erbjuda att köra ut Piratpartiets valsedlar.

Gäller detta samtliga småpartier?

– De som har lämnat in har vi kört ut. Det är bara Piratpartiets som vi har gjort fel med och dessa ska vi nu köra ut. Jag önskar att vi gjort rätt från första början, säger Erica Buneck.

Fler småpartier drabbade

På lördagsmorgonen ringde Kommunistiska partiet upp Kristianstadsbladet och berättade om att deras valsedlar inte heller hade delats ut.

– Vi har upptryckta valsedlar med namn och inga utan namn. Vi fick reda på att de med utan namn kunde delas ut. Men de skulle komma fram en till två timmar efter att vallokalerna öppnat, säger Ulf Johansson, tredje namn på fullmäktigelistan för Kommunistiska partiet.

Han är också missnöjd med kommunens agerande.

– Nazisternas står där tack vare kommunens agerande. Fixar man det åt Svenskarnas parti så bör man göra det åt alla, säger Ulf Johansson.

På eftermiddagen fick tidningen ytterligare ett samtal. Göran Dandelo (SPI Välfärden) ringde och berättade även han sitt missnöje.

– Vi har fått ett tydligt nej från Kristianstads kommun när vi ringt och frågat om möjligheterna fanns att lämna valsedlarna hos dem. Svaret vi fick var att vi själva skulle ställa valsedlarna under valdagen.

– Till vår stora förvåning läser vi i Kristianstadsbladet att de har hjälpt Svenskarnas Parti. Kommunens hantering är under all kritik, säger Göran Dandelo, partiledare SPI Välfärden (Sveriges Pensionärers Intresseparti).

Erica Buneck hörde av sig till Kristianstadsbladet på lördagseftermiddagen.

– Vi har nu tagit beslutet att inte lägga ut namnvalssedlarna från Svenskarnas Parti. Och detta gäller alla partier. Det får partierna själva sköta på valdagsmorgonen.

Valsedlar utan namn kommer däremot att distribueras till vallokalerna. För partier som inte har lämnat in dessa kan göra det utanför Rådhus Skånes entré på söndagsmorgonen mellan klockan 7.30 och. 7.45.