Val 2014

SD-politiker utesluts ur sitt fackförbund

Val 2014 Artikeln publicerades

Agne Ingvardsson i Osby har nu fått det formella beslutet att han utesluts ur Transportarbetarförbundet i Kristianstad på grund av sitt engagemang i Sverigedemokraterna.

Kristianstadsbladet berättade i mitten av månaden om att en uteslutning av Agne Ingvardsson var på gång. Beslutet kom per brev veckan efter valet.

– De säger att det inte är förenligt med deras stadgar att arbeta för Sverigedemokraterna, vi är inte ett demokratiskt parti trots att vi sitter i riksdagen, regionen och i kommuner. Jag ser mycket allvarligt på att det sker i ett land som Sverige. Det är rena diktaturen, vi är inte bättre än Vitryssland, Ukraina eller Ryssland, säger Agne Ingvardsson.

”Bräcklig demokrati”

Han funderar på att gå vidare till Europadomstolen för att pröva om beslutet strider mot de mänskliga rättigheterna.

– Jag vet inte om jag har så mycket vinna på det, men det är kanske dags att pröva det här. Jag tycker att demokratin är bräcklig och det är väldigt allvarligt, Sverigedemokraterna är ett godkänt riksdagsparti, förklarar han.

Får rösta hur de vill

Kristianstadsbladet har sökt förbundssekreteraren Markus Pettersson i Kristianstad för kommentarer. Tidigare har han sagt till Kristianstadsbladet att medlemmarna får rösta på vilket parti de vill, men att det inte är förenligt med fackförbundets grundsyn att vara aktiv i Sverigedemokraterna.