Annons
Nyheter

Stundvis hårda ord i slutdebatten

Regeringsalternativen drabbade samman om de sjuka i den viktiga slutdebatten i SVT. Oppositionsledaren Mona Sahlin hävdade att regeringen infört västvärldens tuffaste sjukförsäkring.
Nyheter • Publicerad 18 september 2010
Foto: 

Stockholm

Regeringsalternativen drabbade samman om de sjuka i den viktiga slutdebatten i SVT.

Annons

Oppositionsledaren Mona Sahlin hävdade att regeringen infört västvärldens tuffaste sjukförsäkring.

De borgerliga försvarade reformen med att den förra s-regeringen lämnat de sjuka i sticket.

– Ni glömde ju bort dem som var sjukskrivna, nu är ni missnöjda med att vi hjälper dem tillbaka, sade C-ledaren Maud Olofsson.

Kd-ledaren Göran Hägglund pekade på att de som är allvarligt sjuka ska ha rätt till sjukersättning utan tidsgräns.

Det fick S-ledaren Mona Sahlin att tända till och undrade om inte Maria fanns, ett fall som tagits upp i tidigare debatter om en kvinna som blivit utförsäkrad. V-ledaren Lars Ohly fyllde på attacken på Hägglund.

– Skyll inte ifrån dig. Ni utförsäkrar människor för det var det ni ville. Ni ville spara pengar i sjukförsäkringen för att kunna sänka skatter för de rika.

Att peka på regeringens skattesänkningar och ställa dem mot mer resurser till vård, skola och omsorg var en tydlig strategi från de rödgröna. Debatten inleddes med jobben. De rödgröna betonade vikten att investera i välfärden, i infrastrukturen och i bostäder. De borgerliga betonade en ansvarsfull ekonomisk politik, att det ska löna sig att arbeta och att det ska bli billigare att anställa.

Statsminister Fredrik Reinfedt fick frågan varför sänkt skatt skapar jobb. Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) uppgav att sänkt skatt gör det mer lönsamt att arbeta, att gå upp från deltid till heltid.

– Och när man har mer i plånboken då håller man också uppe efterfrågan, sade han.

Sahlin hävdade att det enda sättet sänkt skatt kan skapa jobb är om det leder till att lönerna hålls nere och undrade varför man inte vill använda det ekonomiska utrymmet till att investera i fler sköterskor, fler lärare och mindre barngrupper.

Annons

– Ni går ju med på nästan alla våra skattesänkningar. Om de är så orättvisa som ni säger, varför tar ni inte bort dem då, sade Olofsson.

Mer än en miljon röster kan stå på spel när partierna drabbar samman i SVT:s slutdebatt. Valets viktigaste fråga, jobben, blev första frågan.

En klar skiljelinje märktes redan efter att samtliga partiledare svarat på kortfrågan om deras viktigaste förslag för fler jobb. De rödgröna betonade vikten att investera i välfärden, i infrastrukturen och i bostäder. De borgerliga betonade en ansvarsfull ekonomisk politik, att det ska löna sig att arbeta och att det ska bli billigare att anställa.

Statsminister Fredrik Reinfedt fick sedan frågan varför sänkt skatt skapar fler jobb. Reinfeldt uppgav att sänkt skatt gör det mer lönsamt att arbeta, att gå upp från deltid till heltid.

– Och när man har mer i plånboken då håller man också uppe efterfrågan, sade han.

S-ledaren Mona Sahlin hävdade att det enda sättet sänkt skatt kan skapa jobb är om det leder till att lönerna hålls nere.

– Varför inte använda utrymmet till att investera i fler sköterskor, fler lärare och mindre barngrupper, sade hon.

C-ledaren Maud Olofsson gick då in i debatten.

– Ni går ju med på nästan alla våra skattesänkningar. Om de är så orättvisa som ni säger, varför tar ni inte bort dem då, sade C-ledaren Maud Olofsson.

Mona Sahlin kontrade:

Annons

– Maud Olofsson vet hur man gör av med pengar. Hon har varit med om att sänka skatt för 70 miljarder kronor och de gav inga jobb. Vi tar bort jobbskatteavdraget för miljonärer.

Debatten tillmäts stor betydelse. Över en miljon människor följer sammandrabbningen i tv-soffan och många av dem har ännu inte bestämt hur de ska rösta.

De senaste mätningarna tyder på att 10–20 procent av de 7,1 miljoner röstberättigade ännu är osäkra vilket kan innebära så många som 1,4 miljoner.

Ann Gäre
TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons