Val

Sverigedemokraten emot Vilks utställning

Val Artikeln publicerades

Sverigedemokraten Niclas Nilsson är den ende av Kristianstads ledande politiker som anser att Lars Vilks inte ska få ställa ut på konsthallen. De andra värnar bestämt yttrandefriheten, trots risker även för skolbarn.

– Kommunen ska inte medverka till visande av konst som är stötande eller provocerande. Det gäller alla religioner, kristna som muslimer och andra, framhåller Niclas Nilsson i diskussionen på Tjärö.

Från Sverigedemokraternas sida har det tidigare uttryckts stöd för Lars Vilks konst och för Vilks rätt att uttrycka det han vill, och Säpo agerade för att stänga ned partiets hemsida när partiet publicerade Muhammedteckningar där 2006.

Niclas Nilsson tycks inte stå bakom sitt parti i agerandet.

– Jag är inte emot yttrandefriheten, men den får inte gå hur långt som helst.

Pierre Månsson (FP) hugger snabbt:

– Var drar man gränsen för vad som är stötande konst.

– Det är en definitionsfråga, svarar Niclas Nilsson. Vi har olika åsikter, precis som vi har olika politiska partier.

Tycker du verkligen att politiker ska värdera konst? undrar Ingrid Karlsson (C).

– Det gör jag, i och med att jag tycker att man inte ska visa viss konst, konstaterade Sverigedemokraten.

Från toppnamnen för de övriga partierna är beskedet samstämmigt. Politiker ska inte lägga sig i vilken konst som visas. Vi har yttrandefrihet i det här landet. Däremot, anser de, bör konsthallschefen i ett sådant här läge ta kontakt med polis och kommunens säkerhetschef för att värdera säkerhetsläget.

– Men hade jag varit konsthallschef hade jag inte bjudit in just Lars Vilks. Jag tycker inte att han är särskilt seriös, förklarar Christina Borglund (KD).

En liknande uppfattning har Ruzica Stanojevic (V):

– Jag skulle gärna ta min son till en utställning av Lars Vilks. Då för att visa exempel på dålig konst.

Men politikerna glider i debatten undan det verkliga dilemmat. Det vill säga hur de ställer sig om situationen riskerar säkerheten för exempelvis skolklasser som besöker Regionmuseet vägg i vägg med konsthallen. Det är en fråga som - vid en verklig situation - inte kan avfärdas med hänvisningar till usel konst.

– Konsthallen ska givetvis hålla dialoger med barn- och utbildningsförvaltningen och andra förvaltningar för att minimera riskerna. Men att vi skulle vika ned oss vad gäller yttrandefriheten, det är uteslutet, säger Bengt Gustafson (M). Dessutom är det polisens sak att bedöma säkerhetsläget, inte kommunens.

Heléne Fritzon (S) påpekar att även om kommunen rent formellt inte är ansvarig i sådana här situationer, så leder de i praktiken till en samverkan mellan polisen och kommunen. Hon hänvisar bland annat till läget då det stod klart att både Bandidos mc och Hells Angels supportergrupp Red & White Crew etablerat sig i staden.

Bengt Gustafson nickar instämmande.

– Vi var ytterligt tveksamma till att vi skulle bli hyresvärdar till ett mc-gäng. Men det var polisens bedömning, och då ställde vi upp på det.