Vittsjö

”Mitt fel att han blivit politiker”

Vittsjö Artikeln publicerades

Ett skarpt intellekt, men inte vidare ordningsam. Så beskrivs det politiska underbarnet Gustav Fridolin av sin klassföreståndare i Vittsjö. I dag väljs han till nytt språkrör i Miljöpartiet.

Gustav Fridolin växte upp i byn Vittsjö norr om Hässleholm. Redan som tolvåring startade hans politiska intresse efter en straffuppgift i skolan. Sedan dess har karriären gått via riksdagen, som den yngste ledamoten någonsin, till att i dag väljas till ny ledare för Miljöpartiet.

– Det är mitt fel att han blev politiker brukar de säga, skrattar Filippa Esayas, före detta klassföreståndare för Gustav Fridolin.

Vi träffar henne i Vittsjö skola, där det gamla klassrummet har gjorts om till uppehållsrum.

Hon stötte på honom redan i årskurs tre och han utmärkte sig genast bland de andra eleverna.

– Han var lite brådmogen på något sätt och hängde med på saker som de andra inte gjorde. Kanske var han lite lillgammal också, berättar Filippa Esayas.

– Jag tänkte ”vad månde bliva av detta barn?”. Det var något speciellt med honom.

Även om han hade lätt för skolan och kunde läsa och skriva redan när han var fyra-fem år så var det lite sisådär med ordningen på skolböckerna.

– Bänken fylldes snabbt så att locket inte gick att stänga. Han fick sitta i skräddarställning för att nå upp, minns hon.

Med bara några veckor kvar av mellanstadiet såg hon sig tvingad att ge honom en extrauppgift, eftersom han varnats fem gånger för att ha skapat oreda i klassrummet. Gustav Fridolin skulle titta på en partiledardebatt på tv.

– Nästa morgon var han strålande glad och sa att det bästa var när Birger Schlaug sa att ”det som vi sparar på skolan i dag får vi betala för i framtiden”.

Några veckor senare startade han Grön Ungdom i Hässleholm tillsammans med skolkamraterna Anders Nilsson och Erik Karlsson.

– Sedan har det gått raka spåret. Jag önskar honom allt gott och är inte ett dugg förvånad. Jag har aldrig placerat honom till vänster eller höger – för honom är det viktigt att framhålla alla människors lika värde, säger Filippa Esayas.

Gustav Fridolins mamma Carina Fridolin Månsson bor kvar i huset i Vittsjö. Hon tar emot oss och berättar att hon känner stolthet inför vad hennes son har åstadkommit.

– Han har ett jättestort hjärta och anser att det där med praktiska saker inte är intressant, utan hur människor mår. Alla ska ha rätten att må bra, säger hon.

Hans morfar, namnen Gustav, blev en stor förebild för honom, berättar Carina, som under flera år var sjuk och förlamad efter en propp i hjärnan. Under den tiden tillbringade Gustav Fridolin mycket tid med sin morfar och mormor. Morfar, som drev Fridolins herrekipering i Vittsjö, var dock inte särskilt förtjust i politiker som lovade runt och höll tunt.

– I vår familj har vi aldrig varit för det där partipolitiska, även om vi har haft mycket diskussioner, säger Carina.

Gustav Fridolin har två storasyskon, en syster och en bror. Mamma såg både likheter och skillnader mellan dem när de var små. Kanske visade det sig redan då vart det barkade.

– Hans syster var väldigt praktisk, hans bror var full med energi – medan Gustav fick det här, säger hon, ler, och pekar mot huvudet.