Ystad

Gryningspyromanen åtalas för två mordbränder

Västerås Artikeln publicerades
Ulf Borgström åtalas för två grova mordbränder.
Foto: Bass Nilsson
Ulf Borgström åtalas för två grova mordbränder.

Ulf Borgström sitter häktad misstänkt för försök till mordbrand i socialförvaltningens lokaler i Köping den 5 december förra året. När åtalet lämnades in på tisdagen hade misstankarna skärpts till grov mordbrand. Dessutom åtalas Borgström för ytterligare en grov mordbrand.

På kvällen den 4 eller morgonen den 5 december krossade Ulf Borgström ett fönster på socialförvaltningen. Han hällde sedan in vegetabilisk olja genom hålet och stoppade in ett brinnande föremål.

Trots att det aldrig blev någon riktig brand är brottet enligt åtalet grov mordbrand. Brottet är enligt åklagaren också grovt eftersom Gryningspyromanens motiv var att hämnas på socialförvaltningen.

Åklagaren lämnar dock öppet för tingsrätten att i stället bedöma det som försök till grov mordbrand genom att också ha med det som ett andrahandsyrkande.

Ulf Borgström är dessutom åtalad för ytterligare en grov mordbrand. På midsommardagens morgon förra året misstänks han ha anlagt en brand i en träfastighet från tidigt 1800-tal i Arboga.

Åklagarens bedömning är att det fanns stor risk för att elden skulle sprida sig till intilliggande fastigheter och att människor i husen skulle komma till skada, även om branden släcktes snabbt. Dessutom handlar det om kulturfastigheter. Några av grannbyggnaderna är från 1400-talet. Därför betraktar åklagaren det som  grovt.

Åtalet omfattar även en lång rad andra brott, däribland hot mot personal vid socialförvaltningen och grovt barnpornografibrott. Förundersökningen omfattar drygt 1 100 sidor.

Ulf Borgström nekar till allt han åtalats för.

Ulf Borgström har suttit häktad sedan den 19 januari i år. Enligt Rättsmedicinalverket kan han ha lidit av en psykisk störning vid tiden för brotten och även när undersökningen genomfördes. Därför kan han dömas till vård om han fälls.

Rättegången vid Västmanlands tingsrätt i Västerås beräknas ta sex dagar med start den 22 maj och avslutning den 4 juni.

Hovrätten dömdes 2011 Ulf Borgström dömdes till åtta års fängelse för grov mordbrand.
Foto: Drago Prvulovic
Hovrätten dömdes 2011 Ulf Borgström dömdes till åtta års fängelse för grov mordbrand.

Ulf Borgström bosatte sig i Kolsva i Västmanland när han släpptes ur fängelset i mars 2016. Dpå hade han avtjänat ett fängelsestraff på åtta år efter att ha blivit dömd för grov mordbrand i ett hyreshus på Bollhusgatan i Ystad.

Läs mer: Borgströms motiv – fick inte gå utbildning

Läs mer: Gryningspyromanen fick kvarts miljon

Läs mer: Borgströms liv har kantats av brottslighet

Läs mer: Han har nya bevis mot Gryningspyromanen