Annons
Ystad

Tips: Så håller du granen grann hela julen

Doftande och tindrande står granen i stugan, julens juvel och kronan på julpyntsverket. Men se till att ta hand om trädet så att det inte blir en barrande rishög i förtid. Här är allt du behöver veta om din gran.
Sverige • Publicerad 9 december 2018 • Uppdaterad 10 december 2018
Foto: Johan Nilsson/TT

Det är en högtidsstund att ta in julgranen strax före dopparedan, doften sprider sig och stämningen är komplett. Sköter du den rätt kan den stå grön och grann ända till tjugondedag Knut. Viktigast av allt är vattnet.

– När granen kommer in i värmen är den supertörstig, en kungsgran kan dricka fem liter det första dygnet! Då gäller det att hänga med. Om granen torkar ut är det svårt att få den att komma igen, säger Anna Benson.

Julgransexperten Anna Benson, författare till boken "Granboken", ger sina bästa råd för att hålla julgranen vid liv.
Julgransexperten Anna Benson, författare till boken "Granboken", ger sina bästa råd för att hålla julgranen vid liv.Foto: Marko Säävälä/TT
Annons

Hon växte upp i granskogen i Småland, sålde sin första julgran som tolvåring och har skrivit ”Granboken” (Benzer Publishing).

När man ska skaffa gran gäller det att välja rätt exemplar hos försäljaren. Till att börja med ska den vara så färsk som möjligt.

– Fråga när den är huggen. Om den ska hålla sig fin ska den som tidigast vara huggen i november, men ju senare desto bättre. Många granar importeras från Danmark, trots att vi har så mycket egen skog, och de kan vara huggna redan i oktober, säger Anna Benson.

Det finns flera gransorter att välja på, kungsgran och rödgran är bland de populäraste.

– Rödgranen är vanligast, den doftar mest men barrar också mest och behöver tas om hand. Kungsgranen har tjockare barr och passar många allergiker eftersom den inte doftar lika mycket, säger Anna Benson.

Husmorsknepen för hur granen ska vårdas är många. Det pratas om att hälla i alltifrån magnecyl till socker och whiskey i julgransfoten. Men det är ingen idé att mata den med något annat än vatten.

– I skogen finns varken magnecyl eller whiskey, säger Anna.

Och apropå julgransfoten – de allra flesta använder fel modell, menar hon.

– De flesta julgransfötter som säljs är trattformade rödgransfötter som inte är ett dugg funktionella. Jag rekommenderar alla att köpa en kungsgransfot, den funkar till alla granar och rymmer mycket mer vatten.

Granexperten själv lämnar granen ute vid jul.

Annons

– När jag har jobbat så intensivt med granar så länge är jag nästan trött på dem när julen kommer. Jag har min gran på terrassen och tycker att det är vackert med bara små belysningsljus i den.

Kungsgranar hos granodlaren Eskil Andersson i S:t Olof.
Kungsgranar hos granodlaren Eskil Andersson i S:t Olof.Foto: Johan Nilsson/TT

Kungsgranen kallas ibland Disneygran – den har perfekt form, är tät och barrar nästan inte alls. Den doftar inte och passar därför ofta allergiker.

Tysk silvergran (som luktar terpentin) tillhör de ovanliga inslagen hos granodlaren Eskil
Tysk silvergran (som luktar terpentin) tillhör de ovanliga inslagen hos granodlaren EskilFoto: Johan Nilsson/TT

Silvergranen är en mycket vacker gran som skapar en vintrig känsla. Barrens undersidor är lätt silvriga, därav namnet.

Rödgran - Picea abies - och i bakgrunden en kungsgran hos granodlaren Eskil Andersson i S:t Olof.
Rödgran - Picea abies - och i bakgrunden en kungsgran hos granodlaren Eskil Andersson i S:t Olof.Foto: Johan Nilsson/TT

Rödgranen är vår vanliga svenska gran. 80 procent av de tre miljoner granar som säljs till jul är rödgranar. Doftar mycket och gott!

Anna Bratt/TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons