Annons

Ett grönt Skåne kräver blå politik

Den skånska elbristen kan liknas med ett skepp som tar in vatten i både fören och aktern och läget är akut. Låt nästa års Elens dag istället präglas av en hoppfull framtidsutsikt för södra Sveriges elförsörjning.
Energipolitik • Publicerad 23 januari 2021
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”I dag präglas tyvärr Elens dag av en bristande elförsörjning och höga priser i Skåne.”
”I dag präglas tyvärr Elens dag av en bristande elförsörjning och höga priser i Skåne.”Foto: Emil Langvad/TT

I dag den 23 januari infaller elens dag, en i vanliga fall inte särskilt uppmärksammad dag. Trots elens revolutionerande effekt på människors livskvalité och samhället i stort är varma hus, lysande lampor och rullande maskiner något vi vant oss vid och tar för givet. En allt mer digitaliserad och elektrifierad värld ställer dock nya krav på el-infrastrukturen, tyvärr råder det redan idag elbrist i Skåne som riskerar att förvärras om inte problemen åtgärdas snart.

Den skånska elbristen kan liknas med ett skepp som tar in vatten i både fören och aktern vilket leder till att skeppet sjunker snabbare och snabbare. Det ena problemet är att elnäten inte klarar av att leda om el från norr till syd när utbyggnaden försenats, den andra delen är att den befintliga elproduktionen i södra Sverige har lagts ner. Bara ett av problemen hade varit nog för att skapa oroa för Skånes framtid, men gemensamt gör det att situationen blir akut. Trots att såväl lokala politiker, näringslivet och el-aktörer gång på gång har uppmärksammat regeringen på problematiken de senaste åren har ingenting hänt. Den största varningen är nog en rapport från Tillväxtverket som säger att någonstans mellan 6000 till 19 000 jobb kan försvinna i Skåne som resultat av elbristen fram till 2040. Detta samtidigt som arbetslösheten skenar efter coronapandemin. Skåningarnas privatekonomi blir sämre, jobben blir färre och samtidigt accelereras miljöförstöringen när det inte går att elektrifiera i den takt som behövs. Ska Skåne kunna bli grönt behöver politiken vara blå.

Annons

Moderaterna tror i grund och botten att miljörörelsen måste vara en folkrörelse för att lyckas. Alla människor måste tjäna på att leva en miljövänlig livsstil. När individer känner att miljöpolitiken försämrar deras livskvalité genom att lämna mindre i deras plånbok i slutet av månaden eller genom att försöka påtvinga förändring leder det till ett motstånd mot miljöåtgärder. Det måste kännas bra i både plånbok och samvete att köra en elbil, att åka med elektrifierad kollektivtrafik eller handla av ett klimatsmart företag. Allt detta hänger på att elen inte bara finns tillgänglig i stora mängder utan dessutom till billiga priser. Annars riskerar miljöreformer att bli onödigt dyra eller utebli helt både för den offentliga och privata sektorn.

För att åtgärda elkrisen och se till att människor kan förbättra sin livskvalité samtidigt som de blir mer klimatsmarta krävs därmed snabba åtgärder. Det första som behöver ske är att den så kallade Sydvästlänken måste bli klar. Sydvästlänken har nu blivit försenad flera gånger och detta skapar en enorm flaskhals för elförflyttningen från norr till syd, regeringen behöver ta ansvar för att denna blir klar så snart som möjligt och tillsätta de resurser som krävs. Sverige behöver också göra ett helt omtag med sin energipolitik. Nedläggningen av svensk kärnkraft behöver stoppas, redan funktionella kärnkraftverk behövas startas upp igen och forskningen på nästa generations kärnkraft behöver intensifieras.

Idag präglas tyvärr Elens dag av en bristande elförsörjning och höga priser för konsumenter med en utmanande framtidsutsikt. Låt nästa års Elens dag istället präglas av en hoppfull framtidsutsikt där södra Sverige vänder elbrist till elöverskott och där elektrifieringen av människors vardag inte straffar sig i plånboken utan istället är en bra investering både för ekonomi och klimat.

Anna Jähnke

Regionråd (M) och ordförande Regionala utvecklingsnämnden i Skåne

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons