Annons
Nyheter

Nyans störst bland småpartierna

Partiet Nyans fick överlägset flest röster bland småpartierna.
Förutom vänsterväljare lockar partiet troligtvis soffliggare och förstagångsväljare.
Politik • Publicerad 18 september 2022
Nyans går starkast fram i Malmö.
Nyans går starkast fram i Malmö.Foto: Johan Nilsson/TT

Under söndagsmorgonen presenterades det slutliga valresultatet för riksdagsvalet, där även röstfördelningen för partier som inte kom in i riksdagen finns med.

I toppen av den listan finns det nybildade partiet Nyans som fokuserar på minoritetsfrågor. På ett riksplan får partiet 28 352 röster. Det motsvarar 0,4 procent av väljarna.

Annons

Nyans starkaste fäste är Malmö, där partiet får 2,1 procent av rösterna. Region- och kommunval är ännu inte fastställda. Men enligt det preliminära valresultatet får partiet 2,8 procent i kommunvalet i Malmö och missar därmed spärren till kommunfullmäktige som är på 3 procent.

I vissa valdistrikt i staden har partiet däremot fått nära 30 procent av rösterna och placerar sig där som näst största parti.

Uteslöts ur C

Nyans leds av Mikail Yüksel, som inför valet 2018 uteslöts från Centerpartiet för samröre med den turkiska högerextrema organisationen Grå vargarna. Vid tillfället var Yüksel C:s toppkandidat på riksdagslistan i Göteborg.

Tidningarna HD och Sydsvenskan har i en granskning visat att fem av Nyans 25 kandidater som är folkbokförda i Skåne upprepade gånger har spridit hatpropaganda mot både judar och shiamuslimer samt konspirationsteorier om både covid-19 och terrorattentaten 11 september 2001.

Av de övriga partierna får högerextrema Alternativ för Sverige 16 646 röster. Det är en tillbakagång från förra valets resultat, då de fick 20 290 röster.

Även Medborgerlig samling backar aningen från förra valet, och får i år 0,2 procent av rösterna i riksdagsvalet.

I årets val röstade drygt 100 000 på ett parti som inte kom in i riksdagen.

Stöd i förorterna

Sofie Blombäck, som forskar om nya partier vid Mittuniversitet, förklarar att Nyans har sitt största stöd i städernas förorter. Det är områden som traditionellt har en stark socialdemokratisk röstning, inte minst bland utomnordiska invandrare. Därför är det troligt att många Nyans-väljare kommer från vänster.

– Men det är också områden som har ett lågt valdeltagande. Så där finns möjlighet att hämta väljare från soffan och även locka förstagångsväljare, både unga men också människor som fått rösträtt i kraft av att man fått medborgarskap, säger hon.

Enligt Sofie Blombäck är det inte alls säkert att Nyans påverkat resultatet av riksdagsvalet som helhet.

Annons

– Det skiljer mer än så mellan blocken. Sedan är valmatematiken alltid svår, säger hon och fortsätter:

– Om man tänker sig att de 0,44 som röstat på Nyans i stället skulle rösta på vänstersidan, då kanske man kan tänka sig att Afs och Medborgerlig samlings väljare skulle gått höger. Jag tror att det jämnar ut sig.

Svårt bedöma

Sofie Blombäck vill inte recensera Nyans politik, och säger att det är svårt att bedöma en ny aktör.

– Mycket av det som nämnts i debatterna, om exempelvis det som ses som någon sorts islamism, har kommit från uttalanden från företrädare snarare än vad som står i partiprogrammet. Och då är frågan, var står partiet egentligen? säger hon.

– Hamnar man i någon form av maktställning kommer vi kunna se mer. Det ställs på sin spets när det är dags att rösta och förhandla.

Rättad: I en tidigare version förekom en felaktig jämförelse med valet 2018.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons