Annons

Omförhandla avtalen – avskärma Sverige från Putinpriserna

En kilowattimme el på Nordpool har under augusti månad kostat från 18 öre i norra Norrland. I Skåne har den kostat i genomsnitt drygt 3 kronor (exklusive moms).
Elpris • Publicerad 13 oktober 2022
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Avtalen mellan Sverige och EU tillkom för elva år sedan. Nu, när förutsättningarna är väldigt annorlunda, borde Sverige kräva omförhandling, skriver debattörerna.
Avtalen mellan Sverige och EU tillkom för elva år sedan. Nu, när förutsättningarna är väldigt annorlunda, borde Sverige kräva omförhandling, skriver debattörerna.Foto: Johan Nilsson/TT

Hushåll och företag i landets södra delar riskerar att gå i konkurs. Exempelvis kan den elintensiva småländska glasindustrin komma att slås ut. Elbolagen gör samtidigt enorma vinster. För EU beräknas de ligga mellan en och två tusen miljarder euros.

Orsaken är de så kallade Putinpriserna. De spiller in i Sveriges södra tariffområden genom att priserna sätts efter marginalkostnaderna. Dessa bestäms av de höga produktionskostnaderna i Tysklands gaseldade kraftverk. Den för Sverige och EU gemensamma elprissättningen tillkom genom ett avtal år 2011.

Annons

Situationen för landets hushåll och företag i den södra delen av landet har blivit ohållbar. Något måste göras. Frågan är vad.

Socialdemokraterna och Moderaterna har inför valet försökt övertrumfa varandra med bud om kraftiga högkostnadsstöd (efter beslut i riksdagen betalas stöd redan ut via Svenska Kraftnät genom minskade nätavgifter). Professor Lars Calmfors kritiserar dem för att ta bort drivfjädern till sparåtgärder (Kolumnen i DN den 2 september).

Vänsterledaren Nooshi Dadgostar vill göra landet till ett enda nationellt tariffområde (SVT:s utfrågning inför valet den 28 augusti 2022). Det skulle innebära att indelningen av landet i fyra tariffområden slopas.

Calmfors påpekar att Vänsterledarens förslag medför en prisdiskriminering mellan Sverige och länder i EU. Prissättning efter marginalkostnader leder enligt Calmfors rätt.

Under normala förhållanden gäller detta. Men med Putinpriser får det orimliga fördelningskonsekvenser.

Landets södra del är drabbat av en prisdiskriminering genom indelningen av landet i fyra tariffområden. Värst drabbas det fjärde tariffområdet som bland annat omfattar Skåne.

Grunden för indelningen i tariffområdena är flaskhalsar i kraftledningssystemet. Vindkraft har byggts ut för att ersätta den nedlagda kärnkraften i landets södra delar. Men det blåser inte alltid. Då blir utbudet lågt.

Södra delen av landet blir beroende av att reglerbar vattenkraft överförs från Norrland. Vid toppbelastning blir elpriserna i den södra delen av landet höga under vintern, även under normala förhållanden. Men de skulle inte bli tillnärmelsevis så höga som med Putinpriser.

”Regeringen bör snarast omförhandla avtalet med EU från år 2011 om en gemensam prissättning på el. Högkostnadsskydd kommer då inte behövas.”

Kraftledningskapaciteten borde ha varit utbyggd i tillräcklig utsträckning i samma ögonblick som kärnkraften lades ner i södra Sverige. Så var inte fallet.

En utbyggnad bör forceras för att hantera problemet med flaskhalsar i systemet. En ökad elproduktion kan på kort sikt uppnås genom att kraftvärmeverk återstartas och kopplas in på stamlinjenätet.

Annons

Den uppkomna situationen med skyhöga elpriser i södra Sverige fanns inte på kartan när avtalet med EU-kommissionen slöts. Förhållandena har ändrats på ett sätt som ingen av parterna kunde förutse.

Flera av länderna i Europa, som Tyskland, har gjort sig mycket beroende av den ryska gasen. Det har inte Sverige gjort. Landet kan lita till sin vattenkraft, till kvarvarande kärnkraftverk och den utbyggda vindkraften. Att hålla fast vid avtalet med EU är därför ett onödigt nationellt självplågeri.

Prissättningen på el efter marginalkostnader bör begränsas till att gälla enbart för vårt land. Sverige bör avskärmas från Putinpriserna. Regeringen bör snarast omförhandla avtalet med EU från år 2011 om en gemensam prissättning på el. Högkostnadsskydd kommer då inte behövas.

Putinpriser kan fortsatt användas för export av el och för eventuell import. EU bör kunna godta en sådan omförhandling i den extrema situation som gäller, särskilt om vår export dit av el fortsätter.

Det är gåtfullt att regeringen ännu inte har prövat en sådan här normalisering av de höga elpriserna.

Roland Andersson, nationalekonom och professor emeritus, Kungliga Tekniska Högskolan, Stockholm. Student i Kristianstad år 1956.

Hans Wijkander, professor emeritus i nationalekonomi, Stockholms universitet

Annons
Annons
Annons
Annons