Annons

Sofia Nerbrand: Sofia Nerbrand: Vad får vi för skattepengarna?

De folkvalda fattar beslut om hur hälften av Sveriges BNP används. Fokusera därför på helheten och inte på alla budgetutspel med justeringar på marginalen.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 14 september 2021
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Politiskt möte i Rådhus Skåne i Kristianstad.
Politiskt möte i Rådhus Skåne i Kristianstad.Foto: Bengt Flemark/Region Skåne

På tisdagseftermiddagen sammanträdde kommunfullmäktige i Kristianstad. Debatten och beslutsfattandet tog drygt tre timmar och handlingarna var omfattande: 712 sidor. På dagordningen stod bland annat en motion från Sverigedemokraterna om kostnadsfri parkering i två timmar på tre gator, som en majoritet röstade ner. SD fick inte heller gehör för sitt förslag om att skolan ska ta eleverna på studiebesök till järnåldersstaden Uppåkra utanför Lund.

Detta är två exempel på så kallad cykelställspolitik. Detaljer, som inte har någon betydelse för viktiga saker såsom den höga arbetslösheten och den låga skattekraften i kommunen. Eller för den bristande otryggheten efter flera skottlossningar på allmän plats. Sådant som det högsta beslutande organet borde koncentrera sig på.

Annons

Socialdemokraterna hade å sin sida lagt en motion om att kommunfullmäktige skulle ta avstånd från – kärnvapen. Att S väljer att sätta just detta på agendan i Kristianstad är obegripligt. Sverige, och för all del kommunen, har inte atomvapen och säkerhetspolitiska spörsmål avgörs på nationell nivå.

På tisdagen öppnade även riksmötet 2021/22. Samtidigt som fullmäktigeledamöterna i Kristianstad hade sin kaffepaus läste statsminister Stefan Löfven (S) upp sin sista regeringsförklaring i riksdagens talarstol. Det var en lång lista över förslag som hans ministär tänker lägga framöver: höghastighetståg, ”gröna kreditgarantier”, ”trygghetspension”, satsningar på cancervård etcetera.

”Räkna inte med att ni får tillbaka era skattepengar i den form som statsråden nu lovar runt.”

Kulturminister Amanda Lind (MP) gjorde också ett eget utspel om att kulturen ska få 1,3 miljarder kronor mer nästa år. Det är ett av alla de köttben som statsråden kastar ut dagligen nu, några veckor innan höstbudgeten presenteras i sin helhet. Men varenda krona och öre som den rödgröna regeringen spenderar är skattebetalarnas. Det är du och jag som genom hårt arbete finansierar hela kalaset. Inte finansminister Magdalena Andersson (S), eller någon annan politisk beslutsfattare.

De är inte generösa – medborgarna är generösa som ger dem makten att besluta om hur nära hälften av BNP ska användas.

Därför är det helheten i statsbudgeten, som omsluter hela drygt 1 100 miljarder kronor, som är det intressanta. Inte de i sammanhanget små justeringar, som politikerna nu försöker få stjärnglans av. Det är inte en slump att reformutrymmet är extra stort i valbudgeten för nästa år.

Sedan har vi också det lilla kruxet att det inte är säkert att Magdalena Anderssons budgetproposition vinner gehör i slutvoteringen i kammaren i november. För S och MP har inte egen majoritet, de förhandlar inte innehållet med V och C utan gissar vad dessa två partier vill ha och hoppas därefter att de ska bryta mot praxis och rösta ja till regeringens förslag.

Lycka till.

Det kan mycket väl både bli regeringskris och budgethaveri senare i höst. Så räkna inte med att ni får tillbaka era skattepengar i den form som statsråden nu lovar runt.

Sofia Nerbrand är politisk redaktör

Annons
Annons
Annons
Annons