Annons

Sofia Nerbrand: De nya högerregeringarna måste landa springande

Nu gäller det att snabbt fatta en lång rad nödvändiga beslut för att lösa verkliga problem. Vi har varken råd med saktfärdighet eller symbolpolitik.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 26 september 2022 • Uppdaterad 27 september 2022
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson har en lång väg framför sig.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson har en lång väg framför sig.Foto: Tim Aro/TT

Tillsätt ämneskunniga statsråd som kan landa springande. Och lös de systemhotande samhällsproblemen. Gör alltså motsatsen till Magdalena Anderssons semesterregering.

Så lyder råden från Expressens ledarsida (26/9) till Ulf Kristersson. Det är lätt att hålla med. Det funkar inte att ha inkompetenta, men ack så högljudda ministrar, som Annika Strandhäll och Khashayar Farmanbar. För nu gäller det att agera snabbt och kraftfullt på Ukrainas behov av mer vapen, Rysslands omvandling till polisstat, rusande inflation, högre räntor, effektbristen, fallande bostadsmarknad och börs, stor pessimism hos hushållen och så en i medieskuggan lurande pandemi. Plus klimatkrisen som fond.

Annons

Hur ska människor kunna värma sina hus i vinter? Betala sina elräkningar och matinköp? Och framför allt: Hur ska vi undvika att kastas in i en djup och långvarig lågkonjunktur? Den lägre tillväxt som nu även OECD prognoserar har ett mycket högt pris för alla.

Storbritanniens nya premiärminister, Liz Truss, har efter mindre än tre veckor på posten lyckats tillsätta en ny högerministär och presentera en radikal ekonomisk politik som syftar till just öka tillväxten. I fredags lade finansministern ett paket på parlamentets bord som innehåller sänkt bolagsskatt, slopade tak på bonusar i banksektorn, kapade marginalskatter för höginkomsttagare – samt ett astronomiskt paket på 60 miljarder pund (det motsvarar nästan hela Sveriges statsbudget) för att betala britternas elnotor under sex månader i vinter.

Storbritanniens nya premiärminister Liz Truss satsar högt.
Storbritanniens nya premiärminister Liz Truss satsar högt.Foto: Toby Melville

Liz Truss har en god poäng i att man inte kan fortsätta med en politik som inte levererar goda resultat, utan då måste man ompröva och framför allt ändra strategi. Storbritannien har dragits med alldeles för låg tillväxt under senare år, och en av ambitionerna från Tory-brexitörerna var att sänka skatter, förbättra företagsklimatet och handla mer globalt. Dags att göra slag i saken är Truss devis.

Men hon spelar högt. Marknaden har inte svarat positivt. Pundet tappar kraftigt gentemot dollarn och valutorna är nu värda i stort sett detsamma för första gången sedan 1980-talet. Aktiekurserna faller också, mot bakgrund av de stora höjningarna av styrräntorna i hela västvärlden. Samt rimliga farhågor om att den upplåning som den brittiska staten nu tar på sig är ohållbar i längden.

Timingen är alltså inte den bästa. Osäkerheten är extremt stor. Liksom det folkliga missnöjet. I Storbritannien kommer många att tvingas välja mellan heat och eat i vinter. Huvudfrågan är dock om Liz Truss politik ger mer välstånd på sikt.

Högerregeringar måste våga och orka göra det som de tror på och har fått väljarnas mandat att genomföra. Sverige har då rakt inte råd att fortsätta med vänsterpartiernas oförmåga att leda. För tänk efter: Vilka viktiga och bra beslut fattade den rödgröna röran av egen fri vilja under de senaste åtta åren?

Den moderniserade arbetsmarknaden? Den slopade värnskatten? Natoansökan? Detta skedde mot Socialdemokraternas vilja.

En bred och nödvändig skattereform lyser med sin frånvaro trots att S lovade att genomföra en sådan i januariavtalet. Nödvändiga insatser för att säkra energiproduktion och trygghet i samhället uteblev trots att varningslamporna har blinkat ilsket länge. Och på andra områden? Inte mycket blev gjort.

Människosyn är absolut viktigt. Hur ledande politiker uttrycker sig likaså. Men de 349 nyvalda ledamöter, som på måndagens ropades upp i riksdagens kammare, har ett unikt uppdrag som är långt mycket svårare och viktigare än att dividera om huruvida vi kan ha en sverigedemokrat på posten som andra vice talman. Julia Kronlids verklighetsfrånvända syn på evolutionsteori må uppröra, men vi har inte råd att diskutera sådana petitesser just nu.

”Sverigedemokraten Julia Kronlids verklighetsfrånvända syn på evolutionsteori må uppröra, men vi har inte råd att diskutera sådana petitesser just nu.”

Riksdagen är en lagstiftande församling som utser statsminister och klubbar en statsbudget på drygt 1 000 miljarder kronor. De 349 beslutsfattarna – och förhoppningsvis snart en ny M-ledd regering – har till uppgift att aktivt navigera i en krigs- och kristid som de flesta förmodligen fortfarande har svårt föreställa sig.

Annons

Därför krävs fokus, handlingskraft, bestämdhet, förmåga att komma överens och att lägga om kursen. Måtte Ulf Kristersson, Jimmie Åkesson, Ebba Busch och Johan Pehrson ha en lista med åtgärder som de ämnar göra verklighet av så fort som möjligt.

De måste springa – likt Liz Truss – när de intar regeringskansliet.

Sofia Nerbrand är politisk redaktör.

Annons
Annons
Annons
Annons