Annons

Virve Ivarsson: Klimatfrågan måste ges större plats i journalistiken

I kultursidans intervjuserie ”10 år” intervjuas forskare och andra insatta i klimatfrågan om vad som behöver göras för att hindra klimatkrisen.
Kultur • Publicerad 23 juli 2020 • Uppdaterad 6 augusti 2020
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Virve Ivarsson
Virve IvarssonFoto: Jens christian

Det kan tyckas så vansinnigt när man tänker på det; vi har en på många sätt så otroligt fin värld med så många möjligheter - och så riskerar alltihop att försvinna för att vi som mänsklighet tycker att det verkar för jobbigt att ändra våra vanor (vanor som vi för övrigt bara haft sedan slutet på 1950-talet, innan dess levde faktiskt människan i hundratals år på ett sätt som bara hade marginell inverkan på klimatet).

För att ha en chans att hindra att uppvärmningen överstiger 1,5 grader - vilket skulle öka extremväder som torka och värmeböljor och hota såväl mat- som vattenförsörjningen och den biologiska mångfalden - skulle de globala utsläppen av växthusgaser behöva minska med 10 procent per år till och med 2030.

Annons

Men inte nog med att de globala utsläppen inte minskar i tillräckligt hög takt. Generellt har de i stället ökat med två grader per år sedan 1970. Och den enda anledning till att utsläppen ser ut att minska i år är som bekant att världen lamslagits av en pandemi.

Men vad är det som gör att några duckar klimatfrågan - och att det går så trögt att få till den omställning som vi så desperat behöver? I dag lanserar kultursidan en ny serie där jag genom intervjuer med forskare och andra insatta i klimatfrågan försöker få svar på de frågorna - och framförallt försöker ta reda på vad det egentligen är som behöver göras för att förhindra klimatkrisen, och hur vi kan se till att det faktiskt blir gjort.

Serien har jag döpt till ”10 år” eftersom forskarna menar att det är de närmaste 5 till 10 åren som är avgörande för att lösa klimatfrågan. Ord som lätt kan få en att vilja gömma sig under en filt och tröstäta chips medan man försöker tänka på något annat. Men vi hoppas med vår serie kunna erbjuda ett alternativt hanteringssätt.

För det är ju faktiskt just nu som vi fortfarande har möjlighet att göra någonting, och om inte annat så har coronapandemin i vart fall visat att förändringar kan ske snabbt.

Däremot finns det psykologisk forskning som visar att människor generellt inte agerar på hot om de inte ser sin omgivning agera, och därför menar jag att journalistiken har ett stort ansvar att förmedla situationens allvar och ge klimatfrågan större plats så att den uppfattas som just så viktig och akut som den är. Och inte minst för att vi ju har en värld som är alldeles för fin för att vi ska ge upp om den i första taget.

Har du tips på någon som du tycker att vi borde intervjua i serien? Eller en fråga om klimatet som du skulle vilja få besvarad? Mejla i så fall ditt tips och eller din fråga till kultur@kristianstadsbladet.se

Virve IvarssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons