Annons

Näringslivet vakna – ni håller på att knockas

Ingen talar längre om företagande och välståndsskapande. Fokus ligger på skattehöjningar, förbud mot vinster och företagande som ett instrument för kriminalitet. Unga kvinnor lutar extremt tydligt åt vänster. Det bådar illa.
Ledare • Publicerad 25 juni 2021
Detta är en ledare i Kristianstadsbladet. Kristianstadsbladets politiska hållning är liberal.
Den fria företagsamheten är nere på knä.
Den fria företagsamheten är nere på knä.Foto: Tor Erik Schrøder

Högre skatt på företagande, investeringar, sparande, kapital, bostäder och banker. Så ska Socialdemokraterna lösa morgondagens välstånd, enligt den arbetsgrupp som finansminister Magdalena Andersson lett och som resulterat i rapporten ”Fördelningspolitik för jämlikhet och rättvisa”. Den har mest fått uppmärksamhet för kravet på begränsning av investeringssparkonto, men är i sin helhet ett talande tecken i tiden. Socialdemokraterna girar kraftigt vänster i ekonomiska frågor och söker sig allt mer bort från idéer om hur välstånd och tillväxt skapas och till hur det som redan skapats ska fördelas.

Det är något att ta på stort allvar. Den ökade skepsisen mot marknadsekonomi och växande vurmen för socialism är påtaglig. Och när pendeln vänder kan det gå snabbt.

”Vänsterns egentliga mål är att utplåna kapitalismen.”
Annons

Det diskuteras mycket hur män röstar, och då i synnerhet män utan högre utbildning. Sympatierna för Sverigedemokraterna oroar. Men det talas lite om vilka partisympatier kvinnor, och i synnerhet yngre kvinnor och kvinnor med högre utbildning, har. De är ofta dragna åt de tvångskollektiva och socialistiska lösningarna.

Bland kvinnor i åldersgruppen 18–29 år har S, V och MP egen majoritet, enligt den senaste partisympatiundersökningen från SCB. I gruppen är V nästan lika stort som S, runt 20 procent vardera. Vänsterpartiets ekonomiska politik är inte reformerad, den är fortfarande 100 procent socialistisk: ”Kapitalets makt måste brytas för att demokratin ska kunna fördjupas och breddas. De rättigheter som springer ur ägandet måste begränsas och ägandet i sig övergå till gemensamma former” heter det i gällande partiprogram.

Delar av näringslivet kan förledas att tro att om man omfamnar identitetspolitiken fullt ut, där hudfärg är en egenskap och kön en konstruktion, så välkomnas man av hela den progressiva familjen. Det är en missuppfattning. Vänsterns egentliga mål är att utplåna kapitalismen.

Det är illavarslande att på bara några decennier har socialismens förödande effekter glömts bort. Tyvärr finns inte någon skarp opposition mot de socialistiska idéerna. När integration, kriminalitet, invandring, äldreomsorg och skolan – på i och för sig goda grunder – tar över debatten så missar också den traditionella borgerligheten i allt högre utsträckning att tala om den fria företagsamheten och marknadsekonomins överlägsenhet som välståndsskapare och frihetshöjare.

”Tyvärr finns inte någon skarp opposition mot de socialistiska idéerna.”

Kanske för att man fortfarande är kvar i gamla segrar och tror att pokalen är hemtagen för evigt. Efter socialiststaternas sammanbrott vann företagande och entreprenörskap framsteg i den offentliga debatten som positivt laddade ord och en självklar förutsättning för tillväxt, välstånd och frihet. Företagsamhet lyftes fram som något som ska uppmuntras, både på nationellt och lokalt plan.

Det finns näringslivsgalor i varje kommun av någon storlek och ambition, där de företagare som satsat och lyckats hyllas likt idrottshjältar. Och det är av högsta vikt att tala om att man som kommunalråd har bidragit till ett gott näringslivsklimat.

Vi ska inte ta det för självklart att det kommer att vara så framöver. Synen på ägare till verksamheter inom offentlig sektor som giriga vinstutsugare sprider sig lätt vidare till kritik mot andra delar av näringslivet. Är det rätt att läkemedels- och medicinteknikbolag och deras ägare tjänar pengar på sina livräddande innovationer? Ska byggbolag och fastighetsägare bli rika på folks rätt att bo? Ska tandläkaren få ta ut kapitalvinst för att hon borrar och lagar tänder på vanliga människor?

”Synen på ägare till verksamheter inom offentlig sektor som giriga vinstutsugare sprider sig lätt vidare till kritik mot andra delar av näringslivet.”

Samtidigt befläckas näringslivet av att kriminella utnyttjar företagsamhet för att lura privatpersoner och kommuner, liksom för att ge kriminell verksamhet en fin fasad och till penningtvätteri. Det slår mot seriösa företagare i de branscher som kriminella föredrar och det riskerar att färga av sig i synen på företagsamhet i stort. Här har bransch- och företagarorganisationer en hel del att arbeta med för att lurendrejarna inte ska sänka de egna seriösa medlemmarna.

Att se företagande som välståndets grund är något självklart för många i en äldre generation. Kanske så självklart att man missar att vinden har vänt, att det är inne med kapitalskatter och ute med entreprenörskap.

Petter Birgersson är ledarskribent

Petter BirgerssonSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons