Annons

Bristen på styrning drabbar även oss utanför Kristianstad

Replik till Åke Hultqvist gällande hans debattartikel med rubriken ”Risk för 'Kristianatlantis' om inte vallar står emot, publicerad den 28 juli.
Reningsverksbygge • Publicerad 30 juli 2021
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Reningsverket i Knislinge har blivit en följetong.
Reningsverket i Knislinge har blivit en följetong.Foto: Annica Jönsson

Åke Hultqvist har den 28 juli, samma dag som naturen gav oss en ny påminnelse om kraften i ett skyfall, en intressant insändare.

Han nämner risken för ett oväntat ”Kristianatlantis” om vallarna brister och behandlar också riskerna med det lågt liggande nya centrala reningsverket. Han och Åhuspartiet agerade med all tydlighet i Tekniska nämnden inför beslutet 2018.

Annons

Naturligtvis borde beslutet ha tagits i fullmäktige och inte i Tekniska nämnden.

För jämförelse kan nämnas att det segslitna beslutet om nya badhuset togs i fullmäktige. Möjligen kan det ha avgjort att placeringen kom att bli Näsby, istället för på lågt liggande mark i närheten av Helge å.

Av de olika turerna kring reningsverket framstår det som klart att styrningen av projektet borde varit betydligt skarpare.

”Kapaciteten i vårt nya reningsverk hade räckt för Knislinge också, och det hade gett oss en liten extrainkomst som hade kunnat hålla tillbaka höjningarna i VA-taxan.”

Bristen på styrning har inte bara lett till onödiga fördyringar hos oss utan också fått konsekvenser för vår kommungranne, Östra Göinge.

Där fanns länge en förhoppning om att kunna koppla på avloppet från Knislinge till vårt nya reningsverk, men utan att få tydliga besked från Kristianstads politiker ser det nu ut som de måste bygga eget.

Det är bedrövligt att vi behandlar våra grannar så nonchalant. Ett ordentligt besked borde vi åtminstone ha kunnat klämma ur oss. Kapaciteten i vårt nya reningsverk hade räckt för Knislinge också, och det hade gett oss en liten extrainkomst som hade kunnat hålla tillbaka höjningarna i VA-taxan.

Men inget ont utan att det för något gott med sig. Om det nu blir nytt reningsverk i Knislinge kan vi kanske leda avloppsvattnet från Arkelstorp dit istället. Jag har tidigare i insändare och medborgarförslag framfört att reningsverket i Arkelstorp bör avvecklas. Avloppsvattnet kan då ledas till annat verk, till exempel centrala reningsverket i Kristianstad.

Reningsverket i Arkelstorp måste nämligen bort. Det ligger på den mest centrala tomten i byn och hindrar all vidare ortsutveckling. Dessutom ligger det vägg i vägg med Spängerskolan, en lokalisering som vore helt otänkbar om det skulle byggts nytt idag. Viken måste muddras, den håller på att växa igen. Sju meter dy måste bort.

Även om man inte, bland all dyngan, hittar den silverskatt som Arkelstorps eventuelle grundare, den eventuelle vikingen Arn-Ketil eventuellt kan ha gömt i viken för kanske tusen år sedan, så är Arkelstorpsviken i sig själv en dold skatt.

Den kan trollas fram av villiga kommunpolitiker genom att ta bort reningsverket, muddra upp dyn i viken och röja bort buskar och småträd längs stranden. Fram träder då en sjöutsikt, som bara den höjer fastighetsvärdena betydligt. På köpet får man en badvik och nya utvecklingsmöjligheter. Promenadslingan skall också kompletteras med en bro, så att man faktiskt kan gå runt viken.

Annons

Ja, så skulle det kunna bli om Kristianstadspolitikerna ägnade lite mer uppmärksamhet åt landsbygden och byarna istället för att alltid bara tänka på utvecklingen i staden.

Resultatet av sistnämnda ansträngningar är för övrigt inte heller helt övertygande.

Bo Thunell, Röetvedsbo

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons