Annons
Nyheter

Kamp om personal väntar i krisbranscher

Kockar, servitörer och eventpersonal – när krogar, sport och kultur kommer i gång finns risken att företagen får slåss om kompetensen. I alla fall på kort sikt.
Ekonomi • Publicerad 10 september 2021
Att restriktionerna lättar och människor återgår till sina arbeten gör också att andra delar av branschen kommer i gång, som till exempel lunchrestauranger och konferensanläggningar. Då kommer det bli ännu svårare att hitta personal, säger Peter Thomelius, chef för kompetensförsörjning vid Visita. Arkivbild.
Att restriktionerna lättar och människor återgår till sina arbeten gör också att andra delar av branschen kommer i gång, som till exempel lunchrestauranger och konferensanläggningar. Då kommer det bli ännu svårare att hitta personal, säger Peter Thomelius, chef för kompetensförsörjning vid Visita. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT
Enligt Svensk Handel är det många som söker jobben som butikssäljare. På det området finns inget problem med brist. Arkivbild.
Enligt Svensk Handel är det många som söker jobben som butikssäljare. På det området finns inget problem med brist. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Restaurangen Austin Food Works i Stockholm är en av många krogar som är på jakt efter ny personal på olika positioner, bland annat kockar.

– Under 2020 och större delen av 2021 har det varit lite att göra så vi har inte kunnat ha så mycket personal. Nu håller vi på att få upp en ny styrka, säger barchefen Jimmy Höijer till TT.

Annons

En annan bransch i behov av folk är taxibranschen. Där efterfrågan i princip tvärdog när pandemin kom.

– Vi skulle behöva ett hundratal chaufförer ganska snabbt, säger Satish Sen, tillförordnad vd på Taxi Stockholm.

En del förare har lämnat branschen, men många går just nu arbetslösa, enligt Satish Sen. Nu pågår ett arbete för att försöka få tillbaka dem.

Under tiden som branschen ställer om och växlar upp kan det få konsekvenser för privatpersoner som vill åka taxi.

– Vi har haft en stadig utveckling under hela året, även om det varit från låga siffror. Efter det att man började släppa på restriktionerna har det varit lite av en ketchupeffekt, säger Satish Sen.

Återhämtning kommer att ta ett tag

Peter Thomelius, chef för kompetensförsörjning vid Visita, säger att personalbristen började märkas av redan under sommaren.

– Nu ser vi att restriktionerna lättar och folk återgår till sina arbeten, vilket gör att andra delar av branschen också kommer i gång som till exempel lunchrestauranger och konferensanläggningar. I takt med att detta sker kommer det att bli ännu svårare att hitta personal eftersom cirka 50 000 försvann från sina arbeten av olika anledningar under pandemin.

Peter Thomelius tror att det kommer att ta en stund för besöksnäringen att återhämta sig.

– Vissa yrken är också viktiga för att skapa andra arbetstillfällen, utan en kock blir det ingen serveringspersonal eller diskare till exempel.

För de branscher som är i stort behov av arbetskraft efter pandemins nedstängningar kan det bli tufft om de inte lyckas rekrytera när samhället öppnar upp igen, säger Magnus Wallerå, chef för utbildning, forskning och innovation på Svenskt näringsliv.

Annons

Kompetensbristen var ett stort problem redan förut och det har växt sig ännu större för vissa branscher under pandemin.

– I vissa branscher kan situationen ha försvårats men i det stora hela är detta näringslivets största tillväxtutmaning och det är dessutom enormt dyrt för näringslivet att behöva färdigutbilda personal som inte har den utbildning som krävs.

Samtidigt tror Magnus Wallerå att krisbranscherna kan få en uppsving nu när det finns ett uppdämt behov.

Kortvarig brist

Susanne Spector, chefsanalytiker på Nordea, tror dock inte att öppningen av samhället kommer att innebära några långvariga problem med brist på arbetskraft inom exempelvis hotell- och restaurang eller handel.

– Kortsiktigt kan det vara svårt att hitta många nya samtidigt. Men jag har svårt att tänka mig att det kommer att vara brist på lång sikt. Det finns hopp, säger hon.

Hon konstaterar att det var väntat att restriktionerna skulle släppas, men att ingen visste när det skulle ske.

Men pandemin har trots allt inte skadat ekonomin så mycket som kunde befaras. Krisbranscherna som hotell och restaurang, kultur, sport och persontransporter står bara för 3,5 procent av ekonomin och 5 procent av sysselsättningen, förklarar hon. Övriga näringslivet har klarat krisen mycket bra.

– För de företag som berörs nu blir det så klart skillnad som mellan natt och dag, säger Susanne Spector.

Högt söktryck på säljarjobb

Johan Davidsson, chefsekonom på Svensk Handel, berättar att planerna på nyanställningar inom handeln pekar uppåt. Men frågan om arbetskraftsbrist är tudelad för handeln.

– Vi hör att det är väldigt många sökande till jobben som butikssäljare. Där är det inte några stora problem med brist. Däremot är det svårt med andra delar, som kräver personal med it- eller teknikkompetens.

Fakta: Arbetslöshetssiffror under pandemiåret 2020

Antalet nya inskrivna personer på Arbetsförmedlingen:

Mars 2020: 54 548

April 2020: 64 355

Maj 2020: 49 763

Juni 2020: 65 312

Juli 2020: 43 204

Augusti 2020: 46 903

September 2020: 44 409

Oktober 2020: 39 505

November 2020: 41 548

December 2020: 39 660

Källa: Arbetsförmedlingen

Fakta: Arbetslöshetssiffror under pandemiåret 2020

Folkhälsomyndigheten rekommenderade på tisdagen regeringen att ta bort de flesta restriktioner som har gällt för bland annat krogar, butiker, kultur och sport från den 29 september. Det innebär att verksamheter som har fått hålla stängt, eller begränsats på olika sätt, nu får dra i gång igen.

Källa: Folkhälsomyndigheten

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons