Annons

Sofia Nerbrand: Sofia Nerbrand: Drygt hälften av Kristianstads skolor har corona – gör något nu

Arbetsgivarna måste skydda lärare och elever bättre från den allmänfarliga sjukdomen.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 5 maj 2021
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Hur många som andas samma luft är avgörande för spridningen av covid-19. Ventilation och munskydd minskar risken för luftsmittan.
Hur många som andas samma luft är avgörande för spridningen av covid-19. Ventilation och munskydd minskar risken för luftsmittan.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Torsdag morgon. Elever och lärare samlas för ytterligare en lång dag tillsammans i klassrummen. Självfallet fyller social samvaro och undervisning på plats viktiga funktioner.

Men under den senaste veckan har 22 skolor och 4 förskolor i Kristianstad konstaterade fall av covid-19. Det betyder att den allmänfarliga sjukdomen finns på drygt hälften av de 40 kommunala grund- och gymnasieskolor just nu. Antalet smittade har också ökat sedan skolorna öppnade igen den 1 april, enligt kommunens egen statistik.

”Under den senaste veckan har 22 skolor och 4 förskolor i Kristianstad konstaterade fall av covid-19.”
Annons

Kombinationen av en långvarig mycket stor samhällsspridning och för lite smittskyddsinsatser i skolorna är inte bra. Var fjärde lärare i Sverige har hittills fått covid-19, och en majoritet av dem har ådragit sig sjukdomen på sin arbetsplats.

Folkhälsomyndigheten konstaterade också på tisdagen att smittan ökar nationellt bland skolungdomar. Även Region Skåne redovisade på onsdagen en kraftig ökning hos barn – liksom bland vuxna mellan 30 och 49 år. Föräldrarna? Att skolorna inte skulle vara drivande i smittspridningen är osannolikt.

Smittonivåerna i Sverige är bland de högsta i världen och på skånska sjukhus vårdas betydligt fler än förra våren, vecka ut och vecka in. Inläggningarna har blivit fler på CSK på senare tid. Många får långtidscovid. Fortfarande dör i snitt 100 svenskar i veckan – trots vaccinationerna.

Det finns alltså skäl att göra mer för att färre ska infekteras.

Glädjande nog finns det i dag betydligt mer kunskaper om hur covid-19 ska bekämpas. Tidigt trodde man att coronaviruset spreds i stor utsträckning via ytor och uppmanade därför alla att tvätta händerna. Nu kan man, som professor Joacim Rocklöv gjorde i ett samtal om hur pandemin bäst ska hanteras på Kristianstadsbladets TV, konstatera att god handhygien fungerar oerhört väl mot vinterkräksjuka. Men det räcker inte för att skydda sig mot covid-19, eftersom denna farsot främst sprids via luften.

WHO, Kungliga Vetenskapsakademiens expertgrupp, rektorn för Karolinska Institutet med flera med flera rekommenderar därför bred användning av munskydd i inomhusmiljöer.

Tyvärr har dock Folkhälsomyndigheten en rigid hållning och har inte anpassat sina skrivningar, analyser och talepunkter efter det förnyade kunskapsläget.

Detta får stor betydelse i skolorna. Deras huvudmän har förvisso ansvaret för arbetsmiljön och skyddsutrustning, men de följer slaviskt den svenska expertmyndighetens rekommendationer. Chefen för utbildningsförvaltningen i Kristianstad, Kenth Olsson, svarar att riskbedömningarna och insatserna görs helt i enlighet med gällande myndighetsföreskrifter. Smittskyddsläkaren Eva Melander duckar likaså.

Så det blir inga munskydd, bättre ventilation, snabbtester eller screening.

Det är inte enkelt för rektorer att lära sig allt om smittskydd. Därför är det just så problematiskt som Expressen skriver i en ledare (4/5): ”Trots att det har gått mer än ett år sedan pandemin bröt ut saknas tydliga rutiner och riktlinjer för hur skolorna ska jobba strategiskt mot smittan. […] Det duger inte. Skolan är för viktig för långbänkar.”

Annons

Så tänk om utbildningsförvaltningen, friskolor och skolledare lyssnade till internationellt erkänd vetenskaplig kunskap om coronaviruset och handlade därefter. Tänk om skolorna visade större försiktighet med lärarnas och föräldrarnas hälsa. Skolplikt råder och de anställda måste gå till jobbet.

I Uppsala får skolpersonal både fria visir och fria munskydd. Men majoriteten i utbildningsnämnden i Lunds kommun säger nej till munskydd till sina anställda lärare med hänvisning till att Smittskydd Skåne och Folkhälsomyndigheten inte rekommenderar det.

”Kristianstad borde de se till att alla skolutrymmen vädras och erbjuda såväl sina lärare som elever andningsskydd.”

Kristianstad borde se till att alla skolutrymmen vädras och erbjuda såväl sina lärare som elever andningsskydd. Staten och den politiska ledningen i kommunen lovar att de ska ta merkostnaderna, så ett sådant initiativ borde inte falla av ekonomiska skäl.

Men det verkar finnas en rädsla för att göra något som inte är obligatoriskt eller påkallat av just Folkhälsomyndigheten. Det är synd, eftersom eget ansvar, källkritik, kontinuerligt lärande och höga ambitioner är det som ska känneteckna skolor.

Det borde det inte få gå så här valhänt till i en lärmiljö.

Sofia Nerbrand är politisk redaktör på Kristianstadsbladet

Annons
Annons
Annons
Annons