Annons

Vad gör S åt psykisk ohälsa i arbetslivet?

Vad vill S egentligen göra för att stödja personer med psykisk ohälsa till arbetslivet? Ja den frågan kan man verkligen ställa sig.
Moderaterna • Publicerad 6 december 2021
Detta är en opinionstext i Kristianstadsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Den som lider av psykisk ohälsa får även svårt att klara arbetslivet utan stöd.
Den som lider av psykisk ohälsa får även svårt att klara arbetslivet utan stöd.Foto: Stina Stjernkvist/TT

Moderaterna har tillsammans med Alliansen i Region Skåne lagt sig vinn om att det ska finnas lokala satsningar på sjukvård, särskilt psykisk hälsa, och arbete i hela Skåne. I varje kommun.

En sådan satsning var för oss viktig i Hässleholm, nämligen att etablera ett Fontänhus. Fontänhusen arbetar med att stödja personer med psykisk sjukdom och ohälsa till arbete eller social samvaro och motverka ensamhet, samt öka kunskapen om vad deras nätverk kan bidra med.

Annons

I Skåne finns redan flera Fontänhus, men inget i nordöstra Skåne. Region Skåne ligger långt framme med långsiktiga avtal med idéburna organisationer och vi moderater ser dessa som avgörande för vårt skånska arbete att bygga en inkluderande hälsobyggande vård i hela Skåne.

Häpnadsväckande menade Socialdemokraterna i Hässleholm under kommunens budgetfullmäktige att det saknades underlag att etablera detta stöd! Det vill säga att i Hässleholm med 50 000 invånare och kommuner runt omkring finns inte personer med psykisk sjukdom eller sådan ohälsa som gör att de har nytta av extra insatser för att hitta en väg tillbaka till arbetslivet. Just i Hässleholm blir ingen utförsäkrad, alla får rätt insatser via Arbetsförmedlingen och psykiatrin i samverkan, tycks Lena Nilsson (S) med stödpartier anse.

”Det kan inte uppfattas som annat än en tydlig markering från S att man inte är intresserad av den grupp som har det allra svårast att få ett långsiktigt hållbart arbete.”

Samtidigt verkar Socialdemokraterna i Region Skåne se behovet, där gjordes inga försök att plocka bort just satsningen på Fontänhus. I den regionala sjukvårdsbudgeten ligger satsningen kvar, fast den nu inte kan bli av. I Hässleholms kommun vann visserligen Moderaternas och kärnalliansens budget, men S och SD enades om att stryka just Fontänhuset lokalt.

Det kan inte uppfattas som annat än en tydlig markering från S att man inte är intresserad av den grupp som har det allra svårast att få ett långsiktigt hållbart arbete och var en del i samhället. Vi undrar nu vad Socialdemokraterna egentligen vill göra för denna utsatta grupp i Skåne, och särskilt i Hässleholm.

Anna Mannfalk (M), regionråd och vice ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden Region Skåne

Stefan Larsson (M), Ordförande Arbetsmarknadsnämnden Hässleholms kommun

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons