Annons

Sofia Nerbrand: Sofia Nerbrand: Sverige har inte råd att fumla bort vaccinet också

Vi har en längre tredje våg än andra länder i Europa samt begränsad tillgång till vaccin mot covid–19. Att vara sena på bollen – igen – har ett högt pris.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare – signerat • Publicerad 17 maj 2021
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Vårdpersonal får Janssens vaccin i Italien.
Vårdpersonal får Janssens vaccin i Italien.Foto: Alessandra Tarantino

Det gjordes en halv miljon försök att boka tid för vaccination hos en vaccinatör bara under den första halvtimmen på måndagen, rapporterade P4 Malmöhus. Efter 40 minuter var alla vaccintider i Kristianstad Arena slut. Efterfrågan är enorm, och det är inte konstigt eftersom vaccinen skyddar mot svår sjukdom, bromsar smittan och ger mer frihet på sikt.

Sverige dras fortfarande med bland de högsta smittotalen i Europa och har i snitt 30 000 till 40 000 nya fall varje vecka. Det betyder att 100 svenskar fortfarande dör i covid-19 i veckan, många – även yngre – intensivvårdas, ytterligare 3 000–4 000 personer får postcovid varje vecka, längre och längre vårdköer för andra patientkategorier samt utmattad och frustrerad vårdpersonal.

Annons

Att Sverige inte satt in kraftfullare åtgärder tidigare får vi alltså betala ett mycket högt pris för, i form av död, sjukdom, sämre folkhälsa, försämrad vård och restriktioner under längre tid än andra länder. I omvärlden kan de nu öppna en massa verksamheter därför att de har fått ner smittan och ut vaccinet.

”Det är nämligen inte bara toppen på kurvan, utan även hur länge den tredje vågen tillåts fortgå som avgör resultatet.”

Det är nämligen inte bara toppen på kurvan, utan även hur länge den tredje vågen tillåts fortgå som avgör resultatet. Beslutsfattarna i Sverige har brustit å det grövsta på detta område: För sena och klena restriktioner, för dålig kommunikation om att covid–19 sprids via luften, för sen testning och för lite karantän, ingen smittspårningsapp, för sena rekommendationer om att använda munskydd till och med inom äldreomsorgen och sjukvården.

Det fanns för länge en felaktig uppfattning på centralt håll om att en stor andel av befolkningen skulle få sjukdomen, det ansågs bara vara en tidsfråga. Men socialminister Lena Hallengren (S) har fel när hon påstår att ingen kunde veta att vaccin skulle komma så snabbt – de första vaccinkandidaterna fanns på plats redan i mars i fjol. Pfizer/Biontech påbörjade sin fas1-prövning i maj 2020. Man kan undra vilken omvärldsbevakning de har på regeringskansliet och på Folkhälsomyndigheten.

Svenska folket ska därför vara oerhört tacksamt över att forskare och den globala läkemedelsindustrin räddar oss med ett flertal utmärkta vacciner. Dagens Nyheter publicerade i helgen ett porträtt om det fantastiska turkiska läkarpar, verksamma i Tyskland, som tidigt förra våren använde mRNA-tekniken för att få fram ett vaccin mot det nya coronaviruset. Med sitt bolag Biontech kan de tillsammans med medicinjätten Pfizer producera uppåt 3 miljarder vaccindoser i år. De borde få fina utmärkelser för att de bokstavligen räddar världen från en ännu mer långdragen och smärtsam pandemi.

Nå, nu – äntligen – påbörjas fas 4 i Skåne. 150 000 skåningar mellan 50 och 59 år kan försöka boka tid. I Region Stockholm, som körde i gång den breda vaccinationen redan för nästan två veckor sedan, hade problem med sin underdimensionerade app Alltid Öppet. Även i Skåne överbelastades bokningssystemen till en början. Region Skåne verkar även lägga krokben för sig själv genom att man ska boka tid både för den första och andra sprutan på samma gång.

”Problemen med att boka online måste åtgärdas. Men den riktigt stora missen är den självvalda bristen på vaccin.”

Problemen med att boka online måste åtgärdas. Men den riktigt stora missen är den självvalda bristen på vaccin. Folkhälsomyndigheten har pausat Janssens vaccin på obestämd tid därför att man, likt för Astra Zenecas, satte en åldersgräns för på 65 år på grund av ett fåtal fall av allvarliga biverkningar bland yngre. Janssens vaccin var tänkt att ges till den breda allmänheten och en fördel med det är att man bara behöver få en spruta för att få fullgott skydd.

Fram till den 1 juli skulle 1,25 miljoner doser ha levererats till Sverige, vilket nu betyder att lika många svenskar inte får möjlighet att få ett stick i armen och få immunitet redan på försommaren. Nu får vi vänta på leveranser från andra tillverkare – plus en andra dos. Pandemin fortsätter, medan sommarplanerna går i kras för fler än nödvändigt.

Janssens vaccin är godkänt för användning i EU. Tyskland erbjuder det till sin befolkning över 18 år, Kanada har satt gränsen vid 30 år. Även Spanien, USA, Frankrike, Sydafrika och ett tiotal andra utvecklade länder använder vaccinet. I Norge, som stoppat Janssens vaccin, menar några experter att medborgarna själva ska få bestämma om de ändå vill ta det och regeringen ska där avgöra frågan. Men inte i Sverige. Hade vi inte haft så många smittade skulle det må vara hänt.

”Regeringen har utan någon större debatt om riskavvägningen skjutit fram sitt vaccinmål från midsommar till september.”

Vaccinen mot covid–19 ligger i ett särskilt vaccinationsprogram som Folkhälsomyndigheten – och inte Läkemedelsverket – rår över. I och med pausen så finns vaccinet inte på marknaden och är därmed inte tillgängligt i regionerna. Beslutet kommer inte att omprövas om det inte kommer fler studier om Janssens vaccin hälsar statsepidemiolog Anders Tegnell, men det är ju nu det hade varit till stor nytta. Regeringen har dock utan någon större debatt om riskavvägningen skjutit fram sitt vaccinmål från midsommar till september. Och enligt statsministern är det först då som svenskarna kan börja leva ”mer normalt”.

Så vad händer med de 4 miljoner doser som Sverige har beställt fram till och med tredje kvartalet? Folkhälsomyndigheten diskuterar om de ska skänkas eller säljas till andra länder. Det är förvisso en välgärning. Hela jordens befolkning behöver vaccineras för att pandemin ska ebba ut.

Annons

Region Skåne och deras upphandlade privata vaccinatörer måste nu göra allt för att ge det vaccin de får från staten så smidigt och snabbt som möjligt. Men det är på regeringen och Folkhälsomyndigheten ansvaret vilar att Sverige har så hög smittspridning och mindre vaccin än vad vi kunde ha haft.

Sofia Nerbrand är politisk redaktör på Kristianstadsbladet

Här saknas innehåll

Annons
Annons
Annons
Annons