Annons

Sofia Nerbrand: Sofia Nerbrand: Ta skydd, omikron smäller till

Den nya virusvarianten var inte den smällkaramell vi ville ha till jul. Nu gäller det att se till att den inte exploderar.
Sofia NerbrandSkicka e-post
Ledare • Publicerad 21 december 2021
Sofia Nerbrand
Det här är en krönika av en medarbetare på ledarredaktionen. Kristianstadsbladet politiska hållning är liberal.
Smällkaramell.
Smällkaramell.Foto: Anders Wiklund/TT

Alla operationer på ortopeden i Hässleholm är inställda denna vecka på grund av ett utbrott av covid–19 på avdelningen.

SJ ställer in ett trettiotal tågavgångar – varje dag fram till nyår – på grund av personalbrist, läs till stor del sjukfrånvaro.

Annons

I förra veckan var hela 8 procent av arbetskraften hemma med olika typer av symtom, vilket är den högsta nivån sedan 2010.

Detta är bara några exempel på hur den kommande jättevågen kommer att ta sig i uttryck i allas vår vardag. Verksamheter av alla de slag kommer att påverkas hårt av att många medarbetare inte kan vara på plats.

Tyvärr är vi bara i början av en svår tid. Det vet vi redan, baserat på den explosionsartade framfarten för den nya varianten omikron i bland annat Norge, Danmark, Nederländerna och Storbritannien. Under förra veckan fick 4 480 skåningar covid-19 och det är en ökning med drygt 40 procent jämfört med föregående vecka. Omikron är var uppe i hela 21,8 procent av fallen i Skåne för tio dagar sedan, enligt Region Skåne. Danmark, som sekvenserar betydligt mer än vi, låg samtidigt på samma nivå och varianten beräknas dominera där kring julafton. Plus att de sjuktal vi upplever nu, i själva verket kom till för ett par veckor sedan eftersom det tar ett tag att bli krasslig.

Mot denna bakgrund är det inte konstigt att statsminister Magdalena Andersson (S) presenterade nya smittskyddsåtgärder i Sverige på tisdagen. Synd bara att det inte skedde i förra veckan för ju tidigare man agerar desto mer effektivt är det. Det beror på att med exponentiell tillväxt, och som i detta fall med en hisnande fördubblingstakt på två dygn, är varje dag viktig för att inte drabbas av enormt höga smittotal.

Som ett exempel: I London lades det in hundratals nya patienter varje dag i helgen. Och smittotalen går i taket. Statens Seruminstitut i Danmark räknar med 120–250 nya inläggningar per dygn. Var och en begriper att det blir en ohållbar situation. Och det är därför till och med de frihetliga holländarna i lördags kväll införde en lock down, som ska sträcka sig ända till den 14 januari.

Vi svenskar har alls inte lika många förhållningsregler att förhålla oss till, trots att det självfallet är trist att man inte får gå ut och dansa efter lilljulafton under en tid. Och att de andra restriktionerna gör livet mindre enkelt och roligt. Men det är dessvärre ett faktum att pandemin inte är över. Tvärtom. Nu sköljer den över oss igen, och förmodligen mer än Folkhälsomyndighetens nya värstascenario om 15 000 nya fall om dagen i januari. Danmark är redan uppe i de siffrorna, med en hälften så stor befolkning.

”Den blygsel eller harm som många svenskar fortfarande verkar känna över att bära ansiktsmasker behöver försvinna.”

Viruset bestämmer dock inte helt självt över utvecklingen. Människor kan bland annat vaccinera sig, undvika att träffa varandra och ta på sig ordentliga munskydd i alla inomhusmiljöer. Den blygsel eller harm som många svenskar fortfarande verkar känna över att bära ansiktsmasker behöver försvinna. För de fungerar effektivt mot det luftburna covid–19, vilket också Europeiska smittskyddsmyndigheten och WHO understryker just nu. Vaccinering räcker nämligen långt, men inte hela vägen för att bekämpa omikron.

Det är också uppenbart att barn sprider smittan vidare i samhället och därför borde även de mellan 5 och 12 år vaccineras så fort som möjligt även i Sverige. Att Folkhälsomyndigheten nu bara anser att ”känsliga” individer ska få sina sprutor är olyckligt. Låt åtminstone deras målsmän, föräldrarna, få möjlighet att låta vaccinera dem om de vill.

Sverige måste också öka takten i att ge den tredje dosen till den vuxna befolkningen. Boosten ger en för många nödvändig förstärkning av immunförsvaret – två injektioner är inte tillräckliga, särskilt inte efter en tid.

Så hur länge ska vi härda ut? Pfizer bedömer att pandemin ebbar ut till en endemi först 2024…

Annons

Vi är inte vana i vårt land vid tunga och långvariga umbäranden. Det är inte ”naturligt” med krig och att medelålders dör av en infektionssjukdom, även om det var mänsklighetens lott fram tills för ungefär 100 år sedan.

”Individuellt ansvar, gott omdöme och hänsyn är det vi ska önska oss i julklapp i år.”

Många är kanske inte heller medvetna – eller undviker att ta in – hur ångestfylld och plågsam covid–19 är för de som blir allvarligt sjuka. Nyhetsbyrån Bloombergs hälsoredaktör vittnade häromdagen om hur illa berörd han blev av att komma in på ett sjukhus och bevittna de svårt medtagna covidpatienterna, men av integritetsskäl visas inte rörliga bilder på dem i västerländska medier. Det kanske bidrar till att en hel del människor struntar i att bära munskydd eller att vaccinera sig. Antalet döda och på iva blir bara ansiktslösa siffror.

Men hela 100 000 svenskar har redan sjukhusvårdats för sjukdomen och tiotusentals, minst, lider av postcovid. Vårdköerna växer för andra patientgrupper och vårdpersonalen får stressyndrom av traumat. Och nu kan vi som lök på laxen få kraftiga störningar på flera serviceområden.

Brace for impact.

Det är dags för var och en att ta pandemin på allvar och dra sitt strå till stacken. Rekommendationer från regering och myndigheter i all ära, men de räcker inte. Individuellt ansvar, gott omdöme och hänsyn är det vi ska önska oss i julklapp i år.

Sofia Nerbrand är politisk redaktör

Läs mer:

Annons
Annons
Annons
Annons