Åhus-tjej driver podcast om psykisk ohälsa

Åhus Artikeln publicerades
Malin Rosén driver podcasten #Drivkraften och fokuset ligger på psykisk ohälsa.
Foto:Tommy Svensson
Malin Rosén driver podcasten #Drivkraften och fokuset ligger på psykisk ohälsa.

Livscoachen Malin Rosén har själv gått från djupaste mörker till ljus. Nu vill hon ingjuta hopp till fler genom sin podcast #Drivkraften.

Podcasten #Drivkraften har snart funnits i ett år och drivs av Malin Rosén som arbetar som livscoach och författare. Hon reser även runt och talar på företag, skolor och olika organisationer. Idén till #Drivkraften fick hon för ungefär ett år sedan.

– Jag kände någonstans att jag måste nå ut mer på ett lättillgängligt sätt och poddar är bra för då kan man lätt lyssna online, säger hon.

#Drivkraftens främsta fokus är psykisk och mental ohälsa, något som Malin menar att det pratas väldigt mycket om, samtidigt som det fokuseras för lite på lösningar.

  – Jag vill minska den psykiska ohälsan men det är ingen "quickfix" och bara för att vi pratar om det så blir vi inte av med den. Jag vill lyfta personlig utveckling, det har varit lösningen för mig och många andra.

  Många olika personer har gästat #Drivkraften, allt från stora profiler inom hälsovärlden till vanliga människor som gått igenom tuffa saker. Rally-kartläsaren Tina Thörner, har bland andra medverkat i programmet.

  När Malin var tonåring hade hon ätstörningar och led av svår anorexia. Hon funderade på att ta sitt liv men räddningen kom när hon började skriva sin bok, "Från dödstankar till livsglädje - ätstörningen höll på att ta mitt liv".

  – Det är anledningen till att jag ens sitter här idag och varför jag jobbar med det jag gör. När jag insåg vad det här med ätstörningar handlade om fick jag ett intresse för personlig utveckling, det var som ett kall och något hände inom mig, säger hon.

  Malin är idag väldigt öppen med vad hon gått igenom och hoppas kunna inspirera fler.

  – Man blir inte helt frisk av att bara läsa min bok men igenkänningsfaktorn kanske kan ge hopp om att ta första steget, säger hon.

  I vissa avsnitt av #Drivkraften är det djupa och känsliga ämnen som diskuteras, men det tycker Malin bara är bra.

  – Jag får nästan hålla tillbaka mig själv ibland, det var jobbigt i början men det tycker jag inte idag. Jag kan bjuda ganska mycket på mig själv. Det är ju meningen också att vi ska beröra de känsliga ämnena, säger hon.

  Hemorten Åhus och även Stockholm, där hennes produktionsbolag är stationerat, är där hon främst spelar in sina avsnitt. Även resor omkring i landet är vanligt och möjligt eftersom inspelningsmetoden är enkel och ibland sker över Skype.

  – Mikrofonen och datorn sen är jag på g, skrattar Malin.

  På frågan om vem som skulle vara hennes drömgäst till #Drivkraften funderar hon en stund.

  – Tony Robbins får det nog vara, han hade varit häftig, avslutar hon.