Brevlådor saboterade

De två bastanta postlådorna vid Åvägen skulle stå stadigt med gjutna fundament. Men icke. Natten till tisdagen har några med egen kraft lyckats att välta omkull dem.
Åhus • Publicerad 11 januari 2012
Hemskt och förskräckligt tycker syskonen Katja och Carl-Richard, med hunden Banjo, när de går ut och tittar på brevlådorna som sparkats omkull.Foto: Johanna Wallin
Hemskt och förskräckligt tycker syskonen Katja och Carl-Richard, med hunden Banjo, när de går ut och tittar på brevlådorna som sparkats omkull.Foto: Johanna WallinFoto: Johanna Wallin
På fall. Sune Javman har tvingats att efter hand byta ut sina postlådor mot nya, men inte ens den senaste, den fjärde, med gjutet fundament har fått vara ifred. ”Hoppas det här blir en väckarklocka för föräldrar som frågar var deras barn håller på med”, tycker han.Foto: Johanna Wallin
På fall. Sune Javman har tvingats att efter hand byta ut sina postlådor mot nya, men inte ens den senaste, den fjärde, med gjutet fundament har fått vara ifred. ”Hoppas det här blir en väckarklocka för föräldrar som frågar var deras barn håller på med”, tycker han.Foto: Johanna WallinFoto: Johanna Wallin

– Jag trodde att någon kört på dem, men när polisen var här sa de att någon med mänsklig hand och fot fått omkull dem, säger Sune Javman.

På hans brevlåda syns ett tydligt fotavtryck av en större sko.

– Det går inte att bara sparka omkull den. Säkert har någon stått och hävt bakifrån också, tippar han som är väldigt trött på skadegörelsen.

Någon gång mellan tolv på natten och sex på morgonen har dådet skett.

Han har tidigare haft vanliga brevlådor som en gång satt uppspikade på rad. Men där fick de inte vara i fred.

Grävde upp vägskylt

Vid ett tillfälle har några roat sig med att gräva upp vägskylten med betongklump och släpat den ner till ån.

Nu är det fjärde gången han får sin brevlåda förstörd. Andra gånger har det varit med bomber eller smällare.

– Självrisken är på 1 500 kronor, och det kostar säkert lika mycket att sätta upp en ny, säger han som tycker att föräldrar och andra måste få upp ögonen för vad som sker.

– För två år sedan kunde det gott riktigt illa. Då flög delar av plåtlådan över gatan, mot trottoaren där precis en kvinna med barnvagn passerat, säger han som hoppas att om det skrivs om skadegörelsen blir en diskussion.

– Hoppas det här blir en väckarklocka för föräldrar som frågar sina barn och ungdomar vad de gör ute och var de har varit, säger han.

Sven Åkesson har i och för sig bara bott vid Åvägen i ett år och har alltså även han råkat ut för att få sin brevlåda förstörd natt till tisdag.

– Konstigt nog har inte min hund reagerat under natten, säger Sven Åkesson.

– Mina barnbarn som är här tycker det är hemskt och förskräckligt, de blir ju rädda, säger han.

Hur tänker du nu göra med brevlåda?

– Jag vet faktiskt inte, svarar han.

Maria Sällberg
Inga-Lill Bengtsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.