Fyra inbrott på samma dag

I Åhus var upptäcktes fyra inbrott under torsdagen. Fritidshusägare och en idrottsförening var drabbade.
Åhus • Publicerad 12 januari 2012

Det var på Strandvägen och Strandrågsvägen som tre fritidshus haft inbrott. Även Åhus Handbollsklubb i sina föreningslokaler.

En av ägarna bor i Örebro men hade uppgett sin bror Sune Javman som kontaktperson till polisen. På torsdagskvällen väntade han på att polisen skulle komma.

– Det är tråkigt. Det ser tillstökat ut men jag vill inte gå in eftersom jag vill att polisen först ska gå in, säger Sune Javman,

Själv har han drabbats av skadegörelse, vilket Kristianstadsbladet rapporterade i onsdags. Nu hoppas han att polisen ska få stopp på både skadegörelse och inbrott i Åhus.

– Jag tycker man blir bestört när man får höra sådant här och det har gått i vågor. Min bror hade inbrott i samma fastighet för tio år sedan. Min förhoppning är att polisen ser till att göra något åt detta . Innerligt hoppas jag att man slippa räkna med sådant utan att det ska få ett slut. Det är väldigt obehagligt.

Sune Javman är kritisk till att han fick vänta länga på att polisen skulle göra en utryckning för att undersöka inbrottet.

– De kanske prioriterar andra saker som är allvarligare på grund av personalbrist. Men har man inte mer bråttom när det är flera fastigheter så förstår man att folk blir trötta på myndigheterna när tjuvar får husera fritt. Jag tycker att man borde agera snabbare, säger Sune Javman, som efterlyser utökad bemanning på polisstationen i Åhus.

Johan Berntsson, inre befäl på polisen i Kristianstad, kunde på torsdagskvällen inte svara på om patruller undersökt inbrotten eller inte.

– Inbrott i fritidshus är inget högprioriterat ärende och kan i bland få vänta tills dagen efter. Till exempel våldsbrott är högre prioriterade ärenden. Jag har full förståelse för att man tycker att det är dåligt att polisen inte kommer men då kan man ringa och fråga varför, det finns alltid en förklaring.

Johan Berntsson framhåller att det finns metoder att få stopp på skadegörelse och inbrott i Åhus.

– Vi kan öka synligheten men det handlar också om ökad grannsamverkan och mer samarbete mellan myndigheter och villaägare. På skollov är ungdomar ute och rör sig mer och då krävs extra tillsyn.

Johan Berntsson håller med om att det skulle behövas ökad bemanning på många polisstationer men att det saknas personal.

Rebecka Sjöberg
Jerker Hagman
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.