Skandinaviskt på menyn under Åhus vinfest

Rött och vitt. Ost och choklad. Sol och regn. Det bjöds på lite av varje när Åhus vinfest arrangerades under lördagen. I år stod skandinaviska viner på menyn.
Åhus • Publicerad 29 augusti 2010
Vinfest med provsmakning på Vingården och Rökeriet i Åhus.
Vinfest med provsmakning på Vingården och Rökeriet i Åhus.Foto: 
Foto: 
Foto: 
Foto: 

Regnskurarna kom titt som tätt när det i helgen anordnades vinfest utanför Rökeriet i Åhus för femte året i ordningen. Trots detta lät upp mot 400 besökare sig väl smaka under tält och paraplyer.

Christian Molin, medarrangör sedan vinfestens startår, var trots ostadigt väder nöjd med årets tillställning.

– Det har gått bra. Folk har ändå varit nöjda trots att vädret är som det är, säger han.

I år var utbudet något annat jämfört med tidigare år. De tyska producenterna uteblev och i stället var det åtta svenska och två danska vinproducenter som presenterade vardera mellan två och fyra viner.

– Det är roligt att i år kunna ha skandinaviska viner, säger Christian Molin.

De svenska vinproducenterna kom från Skåne, Öland och Gotland. En av dem var Thorsten Persson som omskolat sig från fotograf på Ystads Allehanda till vinproducent. Tillsammans med Clas Olsson driver han sedan några år tillbaka en vingård på Österlen och i år är första året det är möjligt för duon att sälja sina viner.

– Det tar ungefär fyra år innan man kan börja skörda, berättar Thorsten Persson.

Att det finns möjlighet att presentera sitt vin på en vinfest i Skåne tycker han är väldigt trevligt.

– Detta är ett fantastiskt initiativ de tagit. Det blir verkligen ett tillfälle att få testa svenska och danska viner, säger han.

Britt-Marie Åkesson från Åhus var en av besökarna som upptäckte nya viner under lördagen.

– Det är roligt med vin från Skåne, menade hon.

Men det handlade inte bara om vin. Det fanns också andra delikatesser som ost och choklad. Det senare hade inte ont av regnet.

– Det är bra chokladväder för choklad gillar inte när det är varmt, säger Amina Olsson som driver Minas chokladstudio i Rinkaby.

Matilda Ohlsson matilda.ohlsson@kristianstadsbladet.se
Matilda Ohlsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.