”ToraFlora” från Åhus kan bli årets unga entreprenör

Åhus Artikeln publicerades
Tora Olsson driver sitt företag ToraFlora Food där hon gör recept till vegansk och hälsosam mat och fika.
Foto: Bosse Nilsson
Tora Olsson driver sitt företag ToraFlora Food där hon gör recept till vegansk och hälsosam mat och fika.

Tora Olsson är ”food artist” och jobbar över hela världen. Nu har hon chans att bli årets unga entreprenör i Skåne.

Tora ”ToraFlora” Olsson är den 28-åriga gastronomen från Åhus som har världen som sin arbetsplats. Intresset för mat och hälsa har alltid funnits med och sedan ett år tillbaka driver hon företaget ToraFlora Food.

Nu står hon som finalist i en tävling där titeln ”Årets Unga Entreprenör” står på spel. Om drygt en vecka presenteras vinnaren och Tora Olsson är både nervös och förväntansfull.

Hallå där, Tora! Vem är du?

– Jag är en ”food artist” som jobbar globalt. Jag skapar veganska menyer åt lyxhotell och resorter och utbildar kockarna. Under tiden jag läste min masterutbildning startade jag mitt företag. Det började med mitt Instagramkonto. Folk såg att jag hade en speciell stil.

En av Tora Olssons många kreationer. I sin matlagning använder hon sig mycket av blommor och vad naturen har att erbjuda.
Foto: Tora Olsson
En av Tora Olssons många kreationer. I sin matlagning använder hon sig mycket av blommor och vad naturen har att erbjuda.

Var kommer intresset ifrån?

– Det är min passion, det konstnärliga i det. All min mat är vegansk också och det finns knappt några matkonstnärer som gör vegansk mat. Jag vill visa att vegansk mat kan vara rolig, smakrik och fin.

Vad gör du just nu?

– Jag utvecklar en sjurättersmeny som är en upplevelse för alla sinnen. Jag smaksätter känslor. Det ska vara lite tokigt med upplevelser under middagen, utöver maten. Sedan ska jag resa runt med upplevelsemiddagen till olika resorter och liknande.

Nu är du nominerad till ”Årets Unga Entreprenör” – berätta mer om det.

– Det är ”Årets Unga Entreprenör Skåne 2018” som hålls av Forza of Sweden varje år. Jag fick veta att jag var nominerad för två veckor sedan och häromdagen att jag gått till final. Presentationen av vinnaren sker nästa vecka på ”HBG Talks”.

Vad tänkte du när du fick veta att du var nominerad?

– Det kom som en överraskning, men jag blev inte jättechockad först. Men nu när jag har förstått vad det innebär så är jag lite i chock.

Tror du att du kan vinna? Vad innebär det för dig om du gör det?

– Jag tror på mig själv, men det är väldigt hård konkurrens. Jag måste tro på mig själv. Men jag blir inte bitter om jag inte vinner, utan är glad ändå över att ha blivit nominerad. Det hade varit så häftigt att vinna. Det är ett stipendium också på 25 000 kronor, det hade varit bra att få. Som entreprenör är man inte alltid så rik.